Chet Faker

Australiër met down-tempo R ’n B in Rotown.

Ondanks dat het internet bijna niets achterhoudt staan er de laatste tijd toch veel artiesten op die enigszins mysterieus voor de dag komen. Chet Faker is zo’n act, al was het maar voor die intrigerende artiestennaam. Inmiddels is echter duidelijk dat het om een 23-jarige Australiër gaat die uit het niets een enorme blog-hype veroorzaakte met zijn uitvoering van ‘No Diggity’, de jaren ’90 hit van Black Street.

Evenals James Blake, Frank Ocean en The Weeknd brengt deze getalenteerde jongeman zijn down-tempo RnB naar de wereld van indie. Zijn ‘slow jams’ bevinden zich ergens tussen authentieke Motown soul en minimalistische house en electronica. Smooth en sexy, waarbij zijn muziek vaker dan eens doet denken aan die van Fink. Met name vanwege de broeierige sfeer, waarbij zijn breekbare stem en onderkoelde samples een spannende wisselwerking aangaan. De naam Chet Faker blijkt overigens een eerbetoon aan de overleden jazz-grootheid, oftewel daar hoeven we niet heel gewichtig over te doen.

@Rotown

Fotografie: Erik van ’t Hof