Defunkt

Indrukwekkend optreden in LuxorLive.

In 1980 steeg Defunkt op vanuit de New Yorkse undergroundscène, met een titelloos debuutalbum waarop een rauwe symbiose van hardfunk en freejazz wordt gepeeld met de tomeloze energie van punkrock.

Oprichter en trombonist Joseph Bowie en zijn muzikanten mixte als een van de eerste bands populaire muziek met extremere muziekgenres. De band was vanaf begin af aan te bewonderen op zowel jazzfestivals als in rockzalen. Na vijf jaar en drie albums hield de oorspronkelijke bezetting het echter voor gezien en trok Bowie zich kortstondig terug uit de muziek.

In 1986 begon de groep haar tweede leven en inmiddels is men uitgegroeid tot een begrip in de jazzwereld, met een geluid waarbij de oorspronkelijke rauwheid enigszins heeft ingeboet voor meer toegankelijke jazz en funk. Met andere woorden; meer party, meer swing en meer ruimte voor solo’s. Ook Bowie heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een gewaardeerd (jazz)musicus, die naast zijn werk voor Defunkt en The Defunkt Bigband, samenwerkte met Charlie Haden, David Murray, Count Basie en the Vienna Arts Orchestra. Het intro van het nummer You Don’t Know van het album Crisis zullen velen herkennen als leader van het programma Pau & Witteman.

Het was de enige show van deze 35th anniversary tour in Nederland!

© LuxorLive

Fotografie: Rob Herstel