The XX

Band overtuigt in de HMH.

Voorprogramma, Mount Kimbie was rustig opbouwend en in de stijl van the XX. Prima opwarmer, recentelijk op Lowlands nog zonder drummer nu met.

The XX begon wat later, met een volle setlist met 18 nummers erop.  Ze bewaarden het beste tot het laatst, het bekende nummer ‘Angels’.

Na ‘Reconcider’ een B Kantje speelden ze ‘Sophia’.

Prachtig de warme donkere stem van Oliver Sim samen met de heldere klank van de gitaar en stem van zangeres Romy Croft, Ze zorgen voor een intieme spooky sfeer.

Een machtige minimalistische lichtshow maakt het compleet. Er is een lasershow voor de afwisseling wat hun muziek nog wat extra’s dromerigs geeft. De beat door producer Jamie xx brengt je haast in een trance. Er is weinig commentaar tussendoor door de band. De muziek zegt genoeg en krijgt het publiek ook mee.

Als ze dan wel wat willen zeggen weet het publiek van geen ophouden door te klappen en te joelen. Nederland was een van de eerste plekken waar ze speelde buiten the UK, “it means te world to us”aldus de band.

Door de afwisseling in nummers wordt het geen moment saai, ook al bevatten alle nummers gitaar, bas en drums die herkenbaar the XX zijn in alle nummers: knap om dat zo voor elkaar te krijgen.

Al met al een top concert: grote klasse!

Verslag en fotografie: Hans Kreutzer