Valerie June

Pushin’ Against A Stone

Ze is in 1982 geboren in Tennessee. Maar dat zou je niet denken als je dit feit niet wist en het debuutalbum ‘Pushin’ Against A Stone’ van deze zangeres beluistert. Op dat album combineert ze soul, gospel, blues en folk die klinkt uit lang vervlogen tijden. Hiervoor werkte ze niet bepaalde met de minste namen samen. Want voor het album werkte ze samen met Dan Auerbach van The Black Keys, en Booker T. Jones.

Bij de eerste track ‘Workin’ Woman Blues’ weet ze de luisteraar gelijk aan te grijpen. Het folk nummer met soulvolle blazers klinkt als een protestlied uit de periode van de slavernij. Het is niet de enige keer dat ze op het album terug grijpt naar de oude roots van folk. ‘Tennessee Time’ en ‘Trials, Troubles, Tribulations’ passen ook in die categorie. Terwijl ‘The Hour’, ‘Wanna Be On Your Mind’ en ‘Pushin’ Against a Stone’ aan soul uit de jaren ’60 doet denken. Bij liefhebbers van het album ‘Back To Black’ van Amy Winehouse zou ze met deze drie tracks ongetwijfeld mee in de smaak vallen. En oude bluesinvloeden komen voorbij in ‘You Can’t Be Told’. Een track waarin de invloed van Dan Auerbach duidelijk in terug te horen is (The Black Keys hadden er ook wel raad mee geweten).  En ook met de ballads ‘Somebody To Love’ en ‘On My Way’ weet ze indruk te maken.

Retro klinken is al jaren een trend. Maar ondanks de inmiddels vele bands en artiesten die terug grijpen op oude genres is Valerie June daarbij van toegevoegde waarde. Ze weet op haar debuutalbum vier authentieke genres tot een geheel te combineren. Een veelzijdige plaat die wel opvalt tussen de debuutalbums die er tot nu toe in 2013 zijn uitgebracht.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle