Beady Eye

Zijn nieuwe album “BE”.

Toen in 2011 het debuutalbum ‘Different Gear, Still Speeding’ verscheen, en in hetzelfde jaar ook het solodebuut van Noel Gallagher, was het wel duidelijk dat Liam Gallagher niet bepaald de drijvende kracht van Oasis was. Muzikaal was er weinig aan te merken op het album van de overige ex-leden van Oasis, maar tekstueel was broer Noel toch veel sterker. Het album werd goed ontvangen, maar er bleef uiteindelijk toch weinig van hangen.

En zo is het ook met het nieuwe album ‘BE’ van Beady Eye. Muzikaal staan er een aantal tracks op die goed in het gehoor liggen. Zoals de single ‘Flick of the Finger’, waarbij de blazers een fijne toevoeging zijn, en ‘Second Bite of the Apple’. ‘Soon Come Tomorrow’ had zo’n typische Oasis ballad a lá ‘Falling Down’ of ‘Talk Tonight’ kunnen zijn. En in ‘Ballroom Figured’ wordt nog even geknipoogt naar het Beatlesque aspect waar Oasis ook zo goed in was. Bij het intro ga je bijna denken dat ‘A Day In The Life’ wordt ingezet. En het spannende ‘Shine A Light’ is een nummer dat eruit schiet.

Verbazend is het dat de tracks ‘Back After the Break’ en ‘Off at the Next Exit’ als bonustracks op de deluxe editie van het album staan. Want het zijn twee van de sterkste nummers van het album.

 

Want voor de rest valt het tweede album van Beady Eye vooral tekstueel opnieuw tegen. En Liam zingt zeurderiger dan ooit. Hoewel Oasis ook niet altijd even sterke album heeft uitgebracht, mis je toch de bijdrage van Noel. Terwijl er muzikaal weinig op deze afsplitsing van Oasis is aan te merken.

 

Sterren: 3,5***

Tekst: Peter van Cappelle