Hugh Laurie

Hugh Laurie – Concertgebouw, Amsterdam 10-06-2013

Bij het horen zijn naam zullen veel meer mensen hem associëren met zijn acteer rollen in o.a House, Blackadder en Fry & Laurie (met Stephen Fry). Maar sinds twee jaar speelt Hugh Laurie de blues. Onlangs bracht hij zijn tweede album ‘Didn’t It Rain’ uit met voornamelijk blues covers. Vorig jaar stond hij ook op het North Sea Jazz Festival. En deze avond op 10 juni stond hij met The Copper Bottom Band in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Hij knipoogt aan het begin van de avond nog naar die acteercarrière. Met de mededeling dat een zingende acteur mocht tegenvallen, dat het publiek dan nog wel in veilige handen in bij zijn band.  Maar tegenvallen doet het allerminst. Het is niet zomaar een acteur die even wat liedjes zingt. Maar tussen de nummers door vertelt Laurie ook de geschiedenis achter de oude blues-, jazz, en gospel songs. En hij gebruikt daar ook zijn komische talent bij. En tussen de nummers door worden er regelmatig rozen en andere cadeau ’s naar het podium gebracht die Laurie met alle vriendelijkheid aan neemt. Het is de vooravond van zijn 54ste verjaardag.

Het is natuurlijk geen geboren zanger, maar de combinatie met The Copper Bottom Band pakt goed uit. Daarnaast laat hij zangeressen Gaby Moreno en Jean McClain regelmatig een nummer voor hun rekening nemen. Eén van de hoogtepunten daarvan is het tango nummer ‘Kiss of Fire’ dat als duet tussen Laurie en Moreno gedaan wordt.

Wat voor publiek er ook in de zaal heeft gezeten (of er nou mensen kwamen vanwege de acteur/komiek Hugh Laurie, of vanwege zijn blues); beiden kwamen aan hun trekken. Door zijn humor de hele avond is het geen enkel moment saai. En muzikaal staat het als een huis. Hugh Laurie en zijn band bewezen daarmee dat het mogelijk is om klassieke zaal als Het Concertgebouw om te toveren in een intiem bluescafé.

Tekst: Peter van Cappelle