Retropop

Pop/muziekfestival vanuit Drente.Retropop is een jaarlijks terugkerend pop/muziekfestival in Emmen in de Nederlandse provincie Drenthe. Het festival duurt één dag en beschikt over 3 podia. Op het hoofdpodium spelen originele bands uit de jaren 60,70,80 en 90 en 00’s. Op het Surprise podium spelen tribute bands en er is een Discotent met Dj’s.
Het festival werd de eerste maal in 2002 georganiseerd onder de naam Back to the 80’s. Van 2006 tot 2008 kwam er een tweede festival bij onder de naam Back to the 70’s. Vanaf 2010 kreeg het evenement de huidige naam Retropop.
Dit jaar was wederom gekozen voor een zeer varieerde line up met bands als Racoon, net winnaar van de Rembrand Award ontvangen voor beste filmsong met het liedje Oceaan geschreven voor de film “Alles is Familie”, Jan Akkerman met My Brainbox(met JA band en zang van Bert Heerink),ook momenteel in Nederland nog volop aan het touren, Alphaville (hits o.a.Forever Young,Big in Japan) een symfonische rockgroep die voor de 2e keer op retro pop kwam spelen ,
Frank Boeijen met zijn band (o.a. Zwart Wit, Winter in Hamburg), Status Quo ,de!! top formatie uit Engeland uit de jaren 60 (hits o.a..Pictures of Matchstickman, Ice in the Sun en Your’e in the army now), enz)en met een uitgebreide nieuwe 2013 UK tour op stapel en als afsluiter Nile Rogers met Chic.

Nile Rogers is momenteel weer volledig in de beeld met Daft Punk en is ook weer op tour. Daft Punk met zijn Get Lucky is de zomerhit van 2013 aan het worden zo lijkt het nu daar hoor je duidelijk de invloed in van nile rogers met het bekende NR gitaargeluid wat je ook in Chic le freak zo hoort.

Het festival is goed en strak georganiseerd en de artiesten worden net als de toeschouwers echt in de watten gelegd.
Aanrij routes en bewegwijzering en ontvangst zijn duidelijk en prima in orde. Toeschouwers kunnen natuurlijk van alles (eten en drinken) kopen in de aanwezige standjes maar veiligheid, EHBO en zelfs de vele aanwezige dames en heren toiletten zijn keurig schoon
en in orde.  Dit Retropop festival, wat in het westen van Nederland misschien niet zo bekend is kan zich zeker meten met en scharen in de rij Concert@sea,Pinkpop ,Bospop en wat er al niet meer in de zomer aan grote festivals wordt georganiseerd in Nederland .

Ook de Tribute podia en Radio 2 Dj tent werden druk bezocht waarbij mijn voorkeur en bewondering vooral uitging naar Bouke en de Elvis Matters band. Elvis zou er zelf grote bewondering voor hebben gehad denk ik zelf zo close is Bouke in zijn Elvis geluid en Elvis bewegingen . In de Radio 2 tent werd door Radio 2 en festival presentator Sander de Heer en een collega dj gedraaid en live radio gemaakt. Emmen en Retropop ,Chapeau !!!!!
De rust in het altijd mooie Drenthe keert nu voor een heel jaar weer terug tot volgend jaar begin Juni 2014 als er weer een Retropop editie zal zijn.

Voor verslag en foto’s en tekst :
Hans Colijn