Pet Shop Boys

Pet Shop Boys – Electric.

Vorig jaar brachten de Pet Shop Boys het album ‘Elysium’ uit waarop de heren Neil Tennant en Chris Lowe zich meer hadden gericht op melancholische songs. Amper een jaar later komen ze met een nieuw album getiteld ‘Electric’. Een hele logische titel. Want voor de productie van dit album namen ze producer Stuart Price in de arm. Dezelfde producer die in 2005 Madonna opnieuw op de kaart wist te zetten met de productie van haar dance album ‘Confessions on a Dance Floor’. En datzelfde lijkt hier nu ook met de Pet Shop Boys te hebben gedaan. Want na Madonna brengt hij nu ook de Pet Shop Boys terug naar de dansvloer.

Want het album staat vol met fijne dancetracks. Bijna iedere track is een single. Zo knipoogt ‘Love Is a Bourgeois Construct’ heel erg naar ‘Go West’ dat de heren in 1993 succesvol coverden van The Village People. ‘Inside a Dream’ had ook zo uit de jaren ’90 kunnen komen. Maar retro klinkt het album allerminst. Sterker nog; de heren gaan uitstekend met hun tijd mee. Bewijst bijvoorbeeld een experimenteel dance nummer als ‘Shouting in the Evening’.

Opvallend is de cover van ‘Last To Die’ van Bruce Springsteen. Maar zoals ze in hun carrière vaker hebben bewezen met covers (‘Always On My Mind’, ‘Where The Streets Have No Name’ en het eerder genoemde ‘Go West’) weten ze ook dit naar hun eigen hand te zetten zonder dat het echt afbreuk doet aan het nummer van The Boss.

Het enige minpuntje zijn de overbodige raps van rapper Example in ‘Thursday’. Zonder die raps had het een uitstekende track kunnen zijn.

Het vorige album ‘Elysium’ viel een beetje tegen. Maar met ‘Electric’ zijn de Pet Shop Boys weer terug met een frisse danceplaat.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle