Tired Pony

Tired Pony – The Ghost Of The Mountain.

In 2010 was daar opeens een nieuwe supergroep: Tired Pony. Een zijproject van Snow Patrol zanger Gary Lightbody  en R.E.M. gitarist Peter Buck. Verder aangevuld met Richard Colburn (Belle & Sebastian), Iain Archer, producer Jacknife Lee en Scott McCaughey. Met het album ‘The Place We Ran From’ leverden ze in 2010 een verrassend alt. country album af met medewerking van o.a. M.Ward en Zooey Deschanel (oftewel She & Him) en Tom Smith (Editors). Nu is daar een vervolg opgekomen met het album ‘The Ghost Of The Mountain’. Waarop de gastrol nu slechts is beperkt tot actrice Minnie Driver die backing vocals op een aantal nummers heeft ingezongen.

Bij de sterke eerste single ‘All Things All At Once’ leek het erop dat het weer een alt. Country album zou gaan worden. Maar daarbij komen we toch bedrogen uit bij het beluisteren van het hele album. Naast ‘All Things All At Once’ heeft het nummer ‘Wreckage And Bone’ nog de folksound, maar gecombineerd met electro-beats. Want op dit album is voor het grootste gedeelte plaats gemaakt voor pop in plaats van folk of alt. country. Nummers als ‘I Don’t Want You As A Ghost’ en ‘I’m Begging You Not To Go’ hadden bijvoorbeeld zo nummers van Snow Patrol geweest kunnen zijn.

Deze koerswijziging werkt zowel mee als tegen. Het levert met onder andere ‘Blood’ en ‘Ravens & Wolves’ een handjevol sterke tracks op. Maar helaas ook voorspelbare ‘Snow Patrol achtige’ nummers die vrij snel vervallen in saaiheid.

Daarmee is dit album niet zo sterk van zijn voorganger. Voor het grootste deel lijkt het op een Snow Patrol album. Dus misschien zou Gary Lightbody ons weer kunnen verrassen op een mogelijke derde plaat van Tired Pony door weer een andere richting te kiezen dan die hij met Snow Patrol altijd bewandelt?

Sterren: 3,5***

Aanbeloven tracks: ‘All Things All At Once’, ‘Blood’, ‘Ravens & Wolves’, ‘Wreckage And Bone’, ‘Your Way Is The Way Home’

Tekst: Peter van Cappelle