TodaysArt

Festival beleeft negende editie.

Negende editie festival presenteert avontuurlijk festivalprogramma in voormalig Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De toren van het voormalige Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt tijdens TodaysArt geactiveerd tot het epicentrum van de negende editie van het festival voor hedendaagse kunst en muziek. De organisatie presenteert op 27 en 28 september een divers kunst- en clubprogramma in het markante gebouw, dat onderdeel is van een complex van ruim 124.000 m2. Naast alle kantoorruimtes herbergt het gebouw ook de regeringsnoodzetel.

Internationale pioniers, premières en exclusieve performances in Atrium Haags Stadhuis
Een andere belangrijke hoofdlocatie van het festival is het Atrium van het Haagse stadhuis. Een van ‘s werelds meest vooraanstaande electronica componisten en bouwer van de eerste analoge synthesizer, Morton Subotnick (1933), zal zijn moderne klassieker ‘Silver Apples of the Moon’ uitvoeren samen met videokunstenaar LillevanATOM™ presenteert zijn nieuwste liveshow exclusief in Nederland.  Zowel zijn laatste album ‘HD’ als de daaropvolgende tour werd al halverwege het jaar door vooraanstaande internationale media als een absoluut hoogtepunt van 2013 gezien. Een ander zeer spectaculair audiovisueel optreden wordt gepresenteerd door Carsten Nicolai (Alva Noto) en Olaf Bender (Byetone) als Diamond Version in samenwerking met een speciaal gastoptreden van Atsuhiro Ito. De Japanse kunstenaar Ryoji Ikeda  presenteert zijn gerenommeerde performance ‘test pattern’ Het eerste optreden van Oneohtrix Point Never in Nederland vindt plaats tijdens TodaysArt, slechts twee dagen voor de release van zijn nieuwe album ‘R Plus Seven’ op Warp Records. Een andere Warp artiest in het programma is Jackson and His Computerband, die in 2013 na een stilte van acht jaar terugkeert met, de release van zijn nieuwe album ‘Glow’ en een exclusief optreden. Een andere toevoeging is de exclusieve show van Lustmord, die begin juli zijn album ‘The Word As Power’ uitbracht op het Blackest Ever Black label.

Hallucinaties, psychoses en audiovisuele hersengolven in tentoonstellingsprogramma

In de toren van het ministerie wordt een breed gevarieerd tentoonstellingsprogramma  gepresenteerd met onder andere de wereldpremière van The Mutual Wave Machine van het Marina Abramovic Institute, nieuw werk in de Citadels serie van Matthijs Munnik en de mogelijkheid om een psychose te ervaren in het Labyrinth Psychotica van Jennifer Kanary Nikolov(a). In de publieke ruimte voor de ingang van het ministerie wordt het opblaasbare paviljoen Sphaerae van Cocky Eeck geplaatst. De bezoeker wordt in Sphaerae ondergedompeld in een audiovisuele wereld. In Sphaerae wordt een divers programma gepresenteerd met werk van Paul Prudence, Francisco López, Joost Rekveld, Martijn van Boven, Nenad Popov, Synergetica Lab, Robert Curgenven, Yamila Rios + Joris Strijbos en Dieter Vandoren + Mariska de Groot.


Voormalige kantine verbouwd tot ‘Club Binnenlandse Zaken’
De kantine van het voormalige ministerie, waar ongeveer 17.500 ambtenaren dagelijks aten, wordt eenmalig voor twee nachten omgebouwd tot een exclusieve club. De nachten van vrijdag en zaterdag worden gedomineerd door techno, house en bass muziek. Op vrijdag sieren Clark, Juju & Jordash, Untold, 2562, TM404 (Andreas Tiliander) en Yosi Horikawa de line up van de grote zaal van de clubnacht. In de kleine zaal is er een energieke en eclectische nacht met optredens door Gangpol & MitGuido MöbiusPatric Catani (inclusief een optreden onder zijn andere alias: Candie Hank) en Mesak.
Op zaterdag worden er twee label nights georganiseerd. Het Duitse Kompakt label presenteert in samenwerking met het Zuid-Amerikaans georiënteerde Cómeme label een eclectische club avond met Justus KöhnckeSaschienne (Sascha Funke + Julienne Dessagne), Jennifer CardiniBarnt en Philipp Gorbachev. De Utrechtse Nuno Dos Santos presenteert zijn nieuwe label Something Happening Somewhere met optredens van onder meer Ivan SmagghePreskLove Over Entropy en David Cornelissen.

Tickets en volledig programma
Tickets voor het evenement zijn verkrijgbaar via www.todaysart.nl/tickets. Het is mogelijk om een weekendticket (€40) of een dagticket (€30) te kopen. Dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk alleen een ticket voor de tentoonstelling (€10), clubavond (€20) of voor het performanceprogramma in het Atrium (€25) te kopen.

Programma:

Performance – 27 September

AtomTM / Diamond Version (Alva Noto + Byetone) + Atsuhiro Ito /
Jackson and His Computer Band / / Morton Subotnick + Lillevan

Performance – 28 September

Lustmord / Oneohtrix Point Never / Ryoji Ikeda /

Club – 27 September

2562 / Clark / Gangpol & Mit / Guido Möbius / / Juju & Jordash / Mesak / Patric Catani + Candie Hank / TM404 (Andreas Tilliander) / TVDiSKO / Untold / Yosi Horikawa + Florence To

Club – 28 September

Barnt / David Cornelissen / Ivan Smagghe / Jennifer Cardini / Justus Köhncke / Love Over Entropy / Nuno Dos Santos + Arnout Hulskamp / Philipp Gorbachev / Presk / / Saschienne (Sascha Funke + Julienne Dessagne)

Works – 27 + 28 September

Aram Bartholl / Ben Dalton / Collective Works (Karin Mientjes + Peter Zuiderwijk) / / Christian van der Kooy / Frank Loer + Arnoud Herder / iiinitiative / INSIDE / Jennifer Kanary Nikolov(a) /
Joris Strijbos + Daan Johan / Marina Abramovic Institute:
Suzanne Dikker + Matthias Oostrik / Matthijs Munnik / Media Lostness (Karina Karaeva + Evgeny Umansky – NCCA Moscow): Sergey Bratkov, Vladimir Logutov, Vladimir Seleznev / Onno Dirker / Past Imperfect
(Joseph Backstein – Moscow Biennale / Sebastien Wierinck / Staalplaat Soundsystem // Teun Verkerk + Joris Hoogeboom /

Sphæræ – 27 + 28 September

Cocky Eek / Dieter Vandoren + Mariska de Groot / Francisco López / Joost Rekveld / Martijn van Boven / Nenad Popov / Paul Prudence / Robert Curgenven / Synergetica Lab (Evelina Domnitch + Dmitry Gelfand) / Yamila Ríos + Joris Strijbos

Symposium – 28 September (conference: 24 – 26 September)

Creative Code (in collaboration with DOTS) / Failed Architecture / Mediating Cityscapes / The Building As Interface (in collaboration with The Mobile City /

Collabs – 27 + 28 September

Archis – Architecture of Peace / DOTS / HOOGTIJ#34 / Kennisland + Waag Society – Creative Commons NL + Ministry of Open / Motherboard / The Creative Industries Fund NL – Open Pitch / The New Institute – HOT100 / VROMm2.0 /