Paul McCartney

Paul McCartney – New

Zowel in zijn tijd met The Beatles als in Wings en solo heeft Paul McCartney meerdere malen bewezen dat geen muziekgenre hem te gek is. Zo bracht hij vorig jaar met ‘Kisses On The Bottom’ een jazzalbum uit met covers uit zijn jeugd. Maar zijn nieuwe album ‘New’ is weer een pop album. Zijn eerste met nieuwe songs sinds ‘Memory Almost Full’ (2007) en ‘Electric Arguments’ (2008) van het project The Fireman met producer Youth. Voor dit album nam hij maar liefst vier jongere producers in de arm: Mark Ronson, Paul Epworth, Ethan Johns (de zoon van Glyn Johns) en Giles Martin (de zoon van Beatles producer George Martin).

Het album mag dan ‘New’ heten, maar de titel dekt niet altijd de lading. Het is onvermijdelijk dat bepaalde nummers terug doen denken aan wat McCartney in het verleden heeft gemaakt. De titelsong deed al veel denken aan ‘Penny Lane’. Terwijl in ‘Queenie Eye’ de echo van ‘I Am The Walrus’ doorklinkt. Het gitaarspel in ‘Everybody Out There’ klinkt alsof het een mash-up is van ‘Things We Said Today’ en ‘Mrs Vandebilt’. Waarbij het overigens een kleine smet is dat McCartney’s stem in het midden het vervormd.

Nou lijkt McCartney zelf ook af en toe naar het verleden naar te verwijzen op het album. Zo had bonustrack ‘Turn Out’ als een nummer van George Harrison (alsof het een Jeff Lynne productie is). Maar het meest bewust doet hij dat in het nummer ‘Early Days’. Een akoestische ballad in de lijn van ‘Mother Nature’s Son’ waarin hij uithaalt zogenaamde Beatles analisten. McCartney in zijn puurste vorm. Net als in ‘On My Way To Work’ waarin hij zich de weg naar zijn bijbaantje in zijn jeugd in Liverpool herinnert.

Maar ook experimenten schuwt hij niet. Zo liggen ‘Alligator’ en de elektronische tracks ‘Appreciate’ en het spannende ‘Road’ in het verlengde van het Fireman project. ‘Looking Her’ is een mix tussen soul en wederom lichte elektronica. Terwijl hij met opener ‘Save Us’ en ‘I Can Bet’ bewijst dat hij op zijn 71ste nog steeds zijn hand niet omdraait voor stevige rock.

Aan variatie absoluut geen gebrek dus op Macca’s nieuwe album. ‘New’ is een breed pallet waar voor iedere McCartney fan wel iets op staat. En hoewel het hier en daar linkt naar zijn verleden klinkt het toch eigentijds. En dan is de albumtitel opeens juist wel van toepassing voor deze frisse plaat. En dan te bedenken dat de man inmiddels 71 jaar is.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle