Seasick Steve

Concert in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht 16-10-2013.

 

Seasick Steve houdt van Nederland. De laatste jaren kwam de 72 jarige blueszanger regelmatig met succes naar ons land voor optredens en werd hij warm ontvangen op festivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz. En daarom doet hij deze maand tijdens zijn Europese najaarstournee nog maar eens 5 Nederlandse podia aan. Waarvan dit concert in Vredenburg Leidsche Rijn het vierde concert is. Twee jaar geleden verkocht hij Tivoli uit, maar ook De Rode Doos wist hij gisteren bijna vol te krijgen.

Voor Seasick Steve mag de Britse singer/songwriter Gemma Ray het voorprogramma verzorgen. Zij geeft samen met een drummer en bassist een aardige set weg van nummers die af en toe neigen naar bluesrock.

En daarna komt Seasick Steve alleen met podium op lopen. Hij begint met een verrassende keuze voor de ballad ‘Treasures’ van zijn vorige album ‘You Can’t Teach An Old Dog New Tricks’. Terwijl hij eerder vaak meteen uitpakte met één van zijn rauwere nummers. Maar door te beginnen met dit nummer weet hij meteen een intieme sfeer te creëren.  Even later komt dan ook zijn vaste drummer Dan Magnusson onder luid applaus op het podium. En het is duidelijk te zien dat beiden heren er zin in hebben.

Van zijn laatste album ‘Hubcap Music’ dat eerder dit jaar verscheen worden slechts 4 nummer gespeeld. Een hoogtepunt daarvan is als hij in de toegift ‘Purple Shadows’ zingt in duet met Judy Blank (kandidaat van het tv programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’). En zij krijgt daarna van Steve nog de ruimte om een nummer van haar zelf te spelen. Waarbij Steve zelf voor bewondering op het podium zat te luisteren.

Wie Seasick Steve eerder live heeft gezien kent natuurlijk zijn trucje om een jong meisje op het publiek te halen en speciaal voor haar ‘Walkin’ Man’ te spelen. Net als de singalong ‘It’s A Long Long Way’ waarbij Dan het ritme met een bezemsteel aangeeft. Maar toch speelt Steve niet helemaal op de automatische piloot. Zo heeft hij deze avond voor het veel pratende publiek een andere oplossing. Tijdens het verhaal dat hij vertelde in het laatste nummer ‘Dog House Boogie’ maakt hij de opmerking: ‘Oh, you know the story. Maybe you can tell the rest of it’. Waarbij hij midden in het nummer richting die kant van het publiek op liep. Het leverde een vermakelijk moment op.

Strak gespeelde blues, en de humor tussendoor van Seasick Steve maken zijn concerten nog steeds de moeite waard. Sinds hij op latere leeftijd is ontdekt doet hij een inhaal slag. En hij weet precies hoe hij dat aanpakt. Ongetwijfeld dat hij de volgende keer weer met open armen in Nederland wordt ontvangen.

Tekst: Peter van Cappelle

Op woensdag 23 oktober zal Seasick Steve nog optreden in De Effenaar in Eindhoven. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor dit concert.

Foto: Luuk Denekamp (Paradiso optreden)