Tim Knol

Tim Knol – Soldier On.

Het succes ging snel voor Tim Knol bij zijn vorige twee albums die kort na elkaar verschenen (in 2010 en 2011). Daarom vond hij het vorig jaar even tijd om een sabbatical te nemen en iets langer aan een opvolger te werken. Waarmee hij tegelijkertijd een bepaalde periode afsluit. Want hoewel gitarist Anne Soldaat ook op dit album weer present is, is de andere vaste kern die pianist en mede tekstschrijver Matthijs van Duijvenbode was nu afwezig (vanwege tournees met Tangarine en Douwe Bob). En anders dan op zijn vorige twee albums nam hij dit keer ook de productie voor zijn rekening. En de teksten zijn volwassener dan op zijn vorige albums.

Hoewel fans van de vorige albums zich geen zorgen hoeven te maken over een radicale verandering naar een andere richting. Want Tim Knol blijft trouw aan de muziek die hem heeft geïnspireerd. Dat hij niet vies is van jaren ’60 invloeden komt ook op dit album weer naar voren. Getuige van het klavecimbel in een pareltje als ‘Sister Romance’, het Beatlesque ‘Motion of Life’, en de Byrds achtige koortjes op ‘Enjoy the Spectacle’. The Byrds komen vaker naar boven drijven door het gitaarspel van Anne Soldaat dat ook dit keer weer vrij bepaald is voor een aantal tracks. Zoals op ‘Sea of Same’ en het stevige ‘Take Care of Your Mind’.

Naast die sixties invloeden worden ook Americana en soul niet vergeten. Soul in ‘If My Mind Could Beat My Heart’, en Americana in ‘Bury The Ocean’ en ‘Cold Cold Rain’. Twee nummers waarmee Tim Knol ook laat horen dat hij inmiddels ook kleine intieme liedjes weet te brengen.

‘Soldier On’ vormt daarmee gewoon het logische vervolg op zijn vorige albums. Het is een volgende stap zonder dat hij radicaal een metamorfose heeft ondergaan. Maar hij legt het pad af in z’n puurste vorm.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle