Eminem

Rapper brengt na jaren weer een album uit.

Eminem, door velen de beste rapper ter wereld genoemd, brengt na drie jaar concerten geven weer een album uit. “MMLP2”, voluit “Marshall Mathers LP 2”, is een vervolg op het succesvolle album “MMLP” uit 2000.

Dertien jaar is een lange tijd, en dat is in dit album goed te merken. Eminem is ouder geworden, is over het algemeen wat minder agressief geworden en heeft (nog) meer diepgang gekregen. Het album begint bijvoorbeeld met “Bad Guy”, waar hij maar liefst zeven minuten vertelt over zijn slechte relatie en zijn slechte jeugd in een prachtige rapballade. Dat doet hij ook in “Legacy”, waar hij vertelt hoe hij vroeger gepest werd en dat hij zich afvroeg hoe dat kwam, en “Evil Twin”, waar hij concludeert dat hij en zijn ‘slechte zijde’ Slim Shady, dezelfde persoon zijn.

Maar ook op muzikaal vlak is hier genoeg te genieten. Ten eerste moet natuurlijk “Rap God” genoemd worden, waar Eminem maar liefst 97 woorden in vijftien seconden rapt! Daarnaast  heeft hij de rap gemixt met veel stijlen. Zo is “Monster” een mix tussen pop en rap, zijn “Berzerk” en “Survival” een mengsel van rock en rap en is “Love Game” een samenvoeging van rap en de Flower Power muziek van de jaren ’60 en ’70. Ook maakt hij soms een leuke verwijzing, zoals bij “Rhyme or Reason” dat verwijst naar “Time Of The Season” van The Zombies.

Het zijn allemaal dingen die het album fris houden en zorgen voor de nodige afwisseling. Het enige bezwaar dat je zou kunnen hebben, is dat het album somber is, met veel teksten over het niet altijd even makkelijke leven van Marshall Mathers.

Heb je hier echter geen bezwaar tegen en houd je ook maar een klein beetje van rap, dan is dit album zeker een aanrader. Het heeft simpelweg alles wat een goed rapalbum moet hebben en biedt met bijna 80 minuten aan muziek ook nog waar voor je geld.

Sterren: 4,5****

Tekst: Imre Himmelbauer