Ghost BC

If You Have Ghost EP.

Metalfans opgelet: Ghost BC heeft een EP uitgebracht. Na hun album “Infestissumam”, dat zelfs op nummer één heeft gestaan in Zweden, brengt deze band nu iets kleiners uit met een EP die vijf nummers telt. Helaas is dit een allerminst overtuigende vertoning van Ghost BC.

Ghost BC heeft namelijk voor zijn covers vaak de verkeerde nummers gekozen. De EP begint bijvoorbeeld met “If you have Ghosts”, een cover van Roky Erickson. Het nummer van Roky Erickson is echte rock en heeft wel wat weg van The Rolling Stones. Wat Ghost BC heeft geprobeerd, is het gevoelige van de rock van Erickson te combineren met het harde van de Metal. Dit pakt echter verkeerd uit en hierdoor klinkt het nummer alsof het niet weet wat het wil zijn.

Maar ook “Waiting for the night” en “Crucified” zijn niet sterk. “Waiting for the Night”, een cover vsn Depeche Mode, is heel melancholisch en erg eentonig. Combineer je dit met het lage tempo, dan heb je een nummer dat eigenlijk niet kan boeien.

Ook “Crucified”, van Army of Lovers, weet niet te behagen. Het grootste bezwaar is hier toch wel dat het originele nummer meer een soort van grapje is, met een travestiet die het couplet zingt en allerlei gekke fratsen in de clip. Als je wat metal aan dit nummer toevoegt en alle lol en grapjes weghaalt, dan heb je een aardig idee van de versie van Ghost BC.

De enige nummers die wel weten te behagen zijn “I’m a marionette” en “Secular haze”. “I’m a Marionette”, van het alom bekende ABBA, heeft alles wat een metalnummer hoort te hebben. De gitaar- en drumpartijen zijn lekker opzwepend, de tekst past goed in het genre en wordt met veel passie overgebracht.

Ook de liveversie van “Secular haze”, het enige door Ghost BC geschreven nummer op deze EP, is goed. Net zoals bij “I’m a marionette” zijn ook hier de gitaar- en drumpartijen erg virtuoos en opzwepend en wordt de tekst met veel passie gezongen.

Toch is “If you have Ghost” geen goede EP. Er staan vijf nummers op, en drie daarvan zijn simpelweg niet goed genoeg om te boeien.

Beoordeling: 2,0 sterren**

Tekst: Imre Himmelbauer