Incognito

Dansen en swingen in Tivoli

Op vrijdagavond 15 november stond de Britse acid-jazz band Incognito in Tivoli Utrecht. Deze 11 man tellende groep staat als een huis en speelt de zaal helemaal plat. Voordat Incognito het podium betrad verzorgde de funk band Seven Eleven voor dansbare disco en funkmuziek.

Seven Eleven is een Nederlandse formatie die voor deze avond het voorprogramma mocht verzorgen. Dat deden ze met veel plezier en overtuiging. Een geoliede machine stond op het podium en het publiek genoot er erg van. Er werd meegedanst op de funky discoklanken.

Strakke ritmes

Toen Incognito werd aangekondigd werden ze met een groot applaus ontvangen. Het openingsnummer was instrumentaal en hierbij kregen de bandleden de ruimte om hun muzikale kwaliteiten te laten horen. Strakke ritmes en een goede ritmesectie zorgen dat de sfeer er direct goed in zit.

Vervolgens werden zangeressen Vanessa Haynes, Natalie Williams en zanger Mo Brandis het podium opgeroepen. Bekende nummers als ‘Don’t You Worry ‘Bout A Thing’, ‘Nights Over Egypt’, ‘Always There’ en ‘Parisienne Girl’ werden gespeeld. Als eerbetoon voor de pas overleden muziekgrootheid George Duke speelde ze een speciale versie van ‘Brazilian Love’.

Fris en divers

De band bestaat al sinds 1979 en heeft nog steeds dezelfde kwaliteit. De muziek is fris en divers. Met name door de drie vocalisten krijgt ieder nummer een ander karakter. Tussen de nummers door verteld oprichter Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick hoe fijn ze het vinden om hier te mogen spelen.

Zo vertelde Maunick: “In de beginjaren van Incognito en het debuutalbum net af was, werd het direct door de radio opgepakt en ik stopte direct met zijn baan als heftruckchauffeur, want mijn passie is muziek maken.” Hij vond het fijn dat niet alleen oudere mensen naar het optreden zijn gekomen, maar dat er ook jonge luisteraars aanwezig zijn. Zo blijft onze muziek leven, aldus Maunick.

Muzikaal geweld

Halverwege het optreden ontstond er een muzikaal gevecht tussen percussionist  João Caetano en drummer Francesco Mendolia. Zij namen het tegen elkaar op en dat zorgde voor een explosiviteit aan slagwerkklanken. Het publiek ging daar ook helemaal uit hun dak.

De blazerssectie pakte ook regelmatig uit. Zo werden er solo’s gespeeld door trompettist Sid Gauld, trombonist Trevor Mires en saxofonist Jamie Anderson. Toetsenist Matt Cooper wist bij elk nummer wel een speciaal geluid uit zijn keyboard te toveren en wist elke solo gemakkelijk uit de toetsen te halen.

Tijdens dit concert heeft Incognito bewezen dat zij nog steeds met veel plezier muziek maken en er een strakke show van maken. Hier kan het publiek niet stil blijven staan. Hopelijk verschijnt er binnenkort weer nieuw werk van deze heren en dames, zodat ze wederom een dampend feest komen geven in Tivoli.

Verslag en fotografie: Ronald Rijntjes