Paulo Mendonça

Paulo Mendonça  – Do You Wanna Funk?.

Paulo Mendonça is terug! Na vele tournees met ondere andere Tina Turner, brengt hij achttien jaar na zijn laatste album weer een cd uit, met de licht humoristische titel “Does anybody wanna funk?”. Het resultaat is een album dat voor de fans een en al genieten is en dat voor nieuwkomers een uitstekende kennismaking met Paulo Mendonça is.

De stijl van funk gemixt met rock waar Mendonça zo om bekend stond in de jaren ’90 is weer duidelijk aanwezig op deze cd. Met nummers als “BBB” en “Yeah yeah yeah” hoor je duidelijk de opzwepende muziek waar Mendonça ooit furore mee maakte. Hij gaat zelfs verder met bijvoorbeeld “21century”, een uitgesproken rocknummer dat nog het meeste lijkt op nummers van “Rage against the machine”.

Hij is echter ook wel eens uit zijn comfortzone gestapt. Met het nummer “Anybody wanna funk?” hoor je bijvoorbeeld duidelijk dat hij niet bang is om soms de rock te laten varen en zich volledig te concentreren op de funk. En met het nummer “Birds and the bees” laat Mendonça zien dat ook de echte groove in zijn album niet mag ontbreken.

Dit is echter niet de enige diversiteit die in het album zit. Paulo Mendonça speelt namelijk met alle muzikaliteiten. Soms is het tempo behoorlijk hoog, zoals in “Music is the power”, dan weer een stukje lager, zoals in “Doggystyle”. Soms speelt de gitaar een pertinente rol, zoals in “21 century” en “Honey”, en soms is er een grotere rol weggelegd voor de hoorn, zoals in “Anybody wanna funk?” Deze diversiteit zorgt ervoor dat het album niet saai en voorspelbaar wordt en dat je altijd wat nieuws kan verwachten als het volgende nummer start.

Met “Does anybody wanna funk?” heeft Paulo Mendonça een cd uitgebracht waar voor iedereen wat wils is. Er zullen mensen zijn die zeggen dat hij met sommige nummers zijn fans in de steek laat, maar hij spreekt met een album met zo’n diversiteit aan stijlen wel een breder publiek aan. Bovendien is er voor de fans van de oude stijl van Mendonça nog genoeg te genieten.

Sterren: 4,0****

Tekst: Imre Himmelbauer