Muse

Muse – Live At The Rome Olympic Stadium.

Naar aanleiding van het album ‘The 2nd Law’ dat vorig jaar verscheen pakte Muse ook nu weer groots uit met de bijbehorende tournee. ‘The 2nd Law tour’ was niet alleen muzikaal gezien sterk, maar ook visueel gezien een strakke productie. Het kon niet anders dat daar een concertregistratie van op dvd/blu-ray moest verschijnen. Die is er nu in combinatie met een live album van het concert dat ze afgelopen zomer op 6 juli gaven in Rome. Een maand nadat ze nog in de Amsterdam ArenA speelden.

Er zijn dan ook veel herkenbare aspecten te zien voor iedereen die bij de concerten in de ArenA of Werchter aanwezig was. Een grootse bombastische show, maar wel met een duidelijke ondertoon. De heren van Muse hielden hun bezoekers namelijk even een spiegel voor met deze megashow. Zo zien we ook hier weer de bankier terug die tijdens ‘Animals’ geld over de balk smijt, en vervolgens ten onder gaat. En de overspannen secretaresse tijdens ‘Feeling Good’. Die later nog als danseres tevoorschijn komt uit de mega gloeilamp tijdens ‘Guiding Light’. En beiden acteurs komen nog in beeld tijdens ‘Undisclosed Desires’ als ze in doodkisten backstage liggen. En dan krijg je verder natuurlijk nog een dosis vuurwerk voorgeschoteld. En een grappig detail tijdens ‘Panic Station’, waarbij er een animatie werd vertoond van breakdancende wereldleiders, is dat speciaal voor Rome de paus daarin werd toegevoegd. Zoals in Amsterdam daarbij opeens een animatie van een dansende Mark Rutte te zien was.

Maar net als in de ArenA bewijst ook deze registratie dat het niet alleen maar het theatrale is dat overdonderd, maar gelukkig ook de band zelf. Muse bewees vaker één van de betere livebands te zijn van de 21ste eeuw. En dat maakten ze met deze tournee opnieuw waar. Het enige jammere is aan de selectie van deze concertregistratie dat er een aantal nummers zijn weggelaten die juist zo interessant waren tijdens de concerten. Zoals ‘Unintented’ van hun eerste album ‘Showbiz’ uit 1999, en ‘Blackout’. En tijdens dit concert werd ‘Bliss’ helaas niet gespeeld. Voor de rest passen nieuwe nummers als ‘Follow Me’ en ‘Survive’ perfect tussen tracks ‘Uprising’, ‘Knights of Cydonia’, ‘Tome Is Running Out’ en ‘Starlight’.

Deze show komt uit het tweede gedeelte van de tournee. Die anders was dan het eerste gedeelte waarmee ze op 17 december vorig jaar de Ziggo Dome aandeden. Toen bevatte de show een omgekeerde piramide. Gelukkig is dat terug te zien in de drietal bonustracks op de dvd die tijdens de Amerikaanse tournee werden opgenomen.

Daarmee is deze registratie een mooi document voor iedereen die de band het afgelopen jaar tijdens The 2nd Law tour heeft gezien. En een bewijs van de live status van Muse. Het mag inmiddels dan wel een stadionband zijn geworden met bombastische shows, maar door die boodschap erachter komen ze er volledig mee weg.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle