Pink Martini

Komt op 21 okt naar Rabozaal Melkweg.

Op dinsdag 21 oktober komt het eclectische muziekgezelschap Pink Martini met het nieuwste spektakel “Get Happy” naar de Rabozaal van de Melkweg in Amsterdam. De kaartverkoop voor dit muzikale avontuur start op zaterdag 8 februari om 10.00 uur via de website van de Melkweg, Ticketmaster Nederland en de bekende voorverkoopadressen.

Pink Martini is het geesteskind van pianist Thomas Lauderdale (Portland, Oregon) die in 1994 een ‘klein orkest’ oprichtte dat de kwaliteit van pauzemuziek tijdens meetings moest opkrikken. Een jaar later vroeg Thomas aan Harvard studiegenote  China Forbes om als zangeres/componist Pink Martini te vervoegen. Het eerste lied dat ze samen schreven werd een instant succes in Frankrijk. ‘Sympathique’ werd genomineerd voor ‘song van het jaar’ en ‘nieuwkomer van het jaar’ op de Franse Victoires de la Musique Awards. Het credo uit dit lied (‘Je ne veux pas travailler’) wordt nog steeds als mantra bij stakingen in Frankrijk gebruikt.

Pink Martini bestaat momenteel uit 13 muzikanten die de meest uiteenlopende talen en muziekstijlen beheersen. Dit vertaalt zich overduidelijk in het oeuvre van de groep. Dankzij hun tournees doorheen Europa, Turkije, Taiwan, Japan, Libanon en Amerika absorbeerden ze nog meer muzikale invloeden. Tijdens een concert van hen waant de toeschouwer zich achtereenvolgens in een samba parade in Rio, een Cubaans café, een Frans theater uit de jaren dertig, een Italiaans herenhuis of in Japan. Er wordt gezongen in maar liefst vijftien talen, met een doorleefde muzikale begeleiding die schippert tussen klassiek, jazz en pop.

In 2011 brachten ze de verzamelplaat ‘A Retrospective’ en een samenwerking met Japanse Zangeres Saori Yuki (‘1969’) uit. De band heeft daarnaast ook samengewerkt met talloze symfonische orkesten en leden van de schone kunsten zoals Rufus en Martha Wainwright, Henri Salvador, Georges Moustaki, Gus Van Sant, Courtney Taylor-Taylor van The Dandy Warhols. Zelfs de originele cast van Sesamstraat is aan de beurt geweest. Hun nummers werden opgepikt in diverse films, series (o.a. The Sopranos) en reclamecampagnes. In 2011 werd China Forbes -wegens een operatie aan haar stembanden- tijdelijk vervangen door Storm Large. Sinds het herstel van Forbes treden beide zangeressen samen op.

Vorig jaar verscheen hun recentste cd ‘Get Happy’. Een plaat met zestien nummers in negen verschillende talen en met gastbijdragen van Philippe Katerine, Rufus Wainwright, Ari Shapiro, de Von Trapps, cabaretzangeres Meow Meow en de 95-jarige klarinettist Norman Leyden. Als slotnummer kozen ze voor het Charlie Chaplin-nummer ‘Smile’, dat ze samen met comédienne Phyllis Diller opnamen. In augustus 2012 overleed mevrouw Diller, maar Pink Martini houdt de herinnering aan haar springlevend.

 
Dinsdag 21 oktober 2014
PINK MARTINI – GET HAPPY
Melkweg Rabozaal – Amsterdam
Entree: € 26,50 (excl. servicekosten + lidmaatschap)
Kaartverkoop start op zaterdag 8 februari om 10.00 uur via www.melkweg.nl, www.ticketmaster.nl en de bekende voorverkoopadressen.

Kijk voor meer informatie over Pink Martini op www.pinkmartini.com of op Facebook.