Clannad

Band maakt opwachting in Uden.

Na 5 jaar kwam er in september 2013 een nieuwe cd uit met de titel ‘Nádúr’ en Clannad ging weer op tour. Gisteren stond deze legendarische band in Theater Markant in Uden.

Met veel nummers van de nieuwe cd is en blijft het lekkere luistermuziek met de heldere stem van zangeres  Máire Ní Bhraonáin als vaste steunpunt van de band.

Maar ook zonder haar zang blijft de band overein,d beginnend met het harp daarna gevolgd door panfluit en de andere instrumenten in het nummer ‘Lamh ar Lamh’.

Eind van de 70er jaren maakte ze een liefdeslied in hun moedertaal, het gaelic, ‘Neansi mhíle mhíle’ ze weten zelf niet eens meer op welk album dat staat.

Bij een zittend concert is er duidelijk meer aandacht voor de muziek, vorig jaar in 013 was er veel meer geroezemoes wat jammer is bij zo’n gevoelige breekbare muziek.

Laatste nieuwe nummer ‘Brave enough’ gaat over niet opgeven, als je valt sta je weer op en gaat door. Bij ‘Two sisters’ wordt het publiek gevaagd om mee te zingen. Er wordt een paar keer geoefend alvorens het nummer gespeeld wordt. Uiteindelijk blijkt dat Uden beter is in meeklappen dan meezingen. Het repertoire van Clannad is niet erg opwindend en dynamisch wel muzikaal.

Natuurlijk kwam ‘Theme From Harry’s game’ de filmmuziek bij de laatste der mohikanen voorbij. Dat blijft toch een kippenvel nummer live, zo helder en zuiver heel bijzonder. Helaas was Bono vanavond bezet anders was ‘In a lifetime’ helemaal geweldig geweest, nu klonk het toch ook hemels.

Een prima opzet van de pulXL om in een grotere zaal grotere band naar Uden te halen. Een geslaagde opzet getuigt ook de uitverkochte zaal met 680 tevreden bezoekers die een prachtige muzikale avond hebben beleefd.

Verslag en fotografie: Hans Kreutzer