Daisy Cools

Singer-songwriter is terug met The Lisbon File.

Na The Paris File en The Palermo File is Daisy cools nu terug met The Lisbon File. Tijdens een verblijf van verschillende maanden in de Portugese hoofdstad liet zij zich inspireren door de dingen die ze voelde en meemaakte en probeerde zij door te dringen tot het Lissabonse hart.

Door Anneke Ruys

Daisy Cools is een bijzondere persoonlijkheid. Intens en gedreven gaat zij voor haar zes-steden project The Europe Files steeds op zoek naar ultieme uitdagingen. Eternal Newcomer is de nieuwe single van de 6-track EP The Lisbon File. Het nummer verhaalt heel goed Daisy’s zoektocht naar het onbekende, steeds weer in een nieuwe stad. “Wanneer ik in een mij onbekende plaats arriveer voel ik me steeds een vreemdeling die zich een nieuwe omgeving eigen moet maken. In sommige steden voel ik me snel thuis, in andere weer niet. Wat Lissabon betreft had ik toch extra tijd nodig. Ik voelde me lang een buitenstaander, een vreemdeling die haar plek nog moest veroveren”.

Een paar maanden deed Daisy erover om zich in de Portugese hoofdstad op haar gemak te voelen. Tot op het moment dat ze haar gitaar pakte en het eerste liedje zich aandeed. Die song – Eternal Newcomer – gaf heel goed haar gemoedstoestand van dat moment weer. “Het liedje kwam pas na een uitstapje naar een andere Portugese stad, Porto. Dat voelde nieuw en anders, als een nieuwe ontdekking. Toen ik weer terugkeerde naar mijn appartement in de Lissabonse wijk Alfama begon het meteen te borrelen. Ik had weer helemaal zin om liedjes te schrijven”.

Voor haar project The Europe Files reist Daist Cools door heel Europa. In 2011 was ze in Parijs en schreef The Paris File. Het jaar daarop verbleef ze een paar maanden in Palermo voor The Palermo File. “Ik bezoek steeds een stad waar ik een paar maanden verblijf. In iedere stad schrijf ik liedjes en treed er op. Sommige steden kan ik niet meteen eigen maken, zoals Lissabon, terwijl ik me in Italiaanse Palermo eigenlijk meteen thuisvoelde. De Mediterrane sfeer voelde goed en de mensen waren goed benaderbaar. Ik maakte er snel vrienden en scoorde er optredens. Toen ik er eenmaal wegging had ik echt heimwee. Vorige jaar ben ik teruggeweest om de vrienden die ik er maakte nog een keer op te zoeken. En dat was beslist niet de laatste keer”.

En hoe zit dat met Lissabon? Is dat ook een stad om te missen? “Anders dan Parijs en Palermo, dat wel. Maar uiteindelijk heb ik er leuke mensen ontmoet en veel dingen geleerd. Ik had ook Lissabon niet willen missen. En uiteindelijk heeft de stad me zo geinspireerd dat er weer een aantal mooie liedjes heb kunnen schrijven”.  De komende maanden zal Daisy Cools gaan optreden met de liedjes van The Lisbon Files maar ook de songs van de voorgaanse EP’s komen aan bod. Ze verheugt zich er erg op om weer voor publiek te staan en haar liedjes en ervaringen te mogen delen. “Toch denk ik alweer aan een volgende Europese stad waar ik heen wil. Dat wordt weer wat heel anders: het Ijslandse Reijkjavik. Ik realiseer me ook dat dat bezoek weer een heel ander type songs zal opleveren.  Maar ook weer een mooie, nieuwe ervaring die ik later weer met iedereen mag delen”.

www.daisycools.nl