Down The Rabbit Hole

Nieuwe bevestigingen voor uitdagend festival.

NIEUWE BEVESTIGINGEN VOOR DOWN THE RABBIT HOLE

RODRIGO Y GABRIELA, POLIÇA, FLOATING POINTS & MOTOR CITY DRUM ENSEMBLE, HOZIER EN MEER NAAR EERSTE EDITIE DOWN THE RABBIT HOLE

Vandaag worden zeven nieuwe bevestigingen voor Down The Rabbit Hole aangekondigd. Onder andere het Mexicaanse Rodrigo y Gabriela, Poliça en Hozier komen naar het nieuwe festival dat 27 – 29 juni 2014 plaatsvindt in de Groene Heuvels te Beuningen (GLD).

Het programma gaat alle kanten op: van psychedelische rock naar intergalactische grooves en via psychpop door naar rammelende rock ’n roll. Vandaag worden toegevoegd:

Rodrigo y Gabriela

De wervelende snaren van Rodrigo y Gabriela bewijzen dat metal, jazz en world heel goed door een deur kunnen. Sterker nog: dit vingervlugge Mexicaanse duo ontmoette elkaar als jonge thrashmetalfans en stond al snel samen in de straten van Dublin voor wisselgeld te spelen. Die dagen van fretfucken in de marge zijn gelukkig voorbij, al wonen Rodrigo Sánchez en Gabriela Quintero nog wel in de Ierse hoofdstad. De live zonder uitzondering verbluffende Rodrigo y Gabriela brengen zowel eigen werk als caliente covers van onder meer Led Zeppelin en Metallica. En laten zien dat ook craic en caramba een glimmend gouden combinatie vormen.

Poliça

De zwartmarmeren soulpop van Poliça zweeft voortdurend heen en weer tussen rauwe power en pure, breekbare schoonheid. Er is dan ook veel om van te houden bij deze Amerikanen, van de twee drummers via de bassist met elastieken vingers tot de ook zonder Auto-Tune ontroerend mooie vocals van Channy Leaneagh. Muziek voor sterke vrouwen? Oók ja, zoals superfan Justin Vernon van Bon Iver graag mag benadrukken. Hij zong mee op de single Tiff van plaat nummer twee Shulasmith, waarmee Poliça de aanzwellende belofte na hun indrukwekkende shows op Crossing Border en Lowlands Paradise meer dan waarmaakt.

Hozier

Blues wordt niet gemaakt, maar geboren. Vraag maar aan singer/songwriter Andrew Hozier-Byrne, die in thuisland Ierland opgroeide met soul, jazz, gospel en blues uit de donkerste hoeken van Amerika. De autodidact leerde zichzelf piano en gitaar spelen, maar verruilde zijn daaropvolgende muziekstudie voor een zolderkamer vol instrumenten, boeken en rust aan zijn kop. Echte muziek laat zich niet dwingen. Ook Hoziers eigen sound is niet zomaar in één baan te leiden, laat staan in het overhaast getimmerde hokje 21e-eeuwse rhythm & blues. Hozier plant zijn oude roots in nieuwe grond, en overgiet ze rijkelijk met whisky, tranen, koper en cello.

Floating Points & Motor City Drum Ensemble

Wie er afgelopen november in het Utrechtse Ekko bij was, had de avond van zijn leven: Floating Points en Motor City Drum Ensemble, vinyl-heavy en back to back, baby. Lang verhaal kort: dat was dansen geblazen, op het beste uit twee tjokvolle platenkoffers met disco, boogie en stoffige Braziliaanse b-kantjes. Deze muzikale alleslusters zijn normaal niet vies van de betere houseplaatjes en –feestjes, maar staan vooral bekend om hun verrassend veelzijdige smaak én sets. En als je Sam Shepherd en Danilo Plessow samen alle vrijheid en ruimte geeft, weet je dat alleen de lekkerste tracks  op de decks belanden. En dat is uitstekend natuurlijk want op Down The Rabbit Hole geven we graag de boogie de schuld van onze spierpijn.

John Wizards

Over John Wizards kun je makkelijk nodeloos ingewikkeld doen. Trek eerst de vergelijking tussen frontman John Withers’ vroegere carrière als reclamedeuntjesschrijver en zijn huidige hooky, wild fragmentarische sound. Verwijs dan uitgebreid naar het kamerbrede scala aan Afrikaanse beats en instrumenten uit zowat de hele 20e én 21e eeuw op de gelijknamige debuutplaat, en vergeet vooral niet de belangrijke thuissteden Maputo, Kaapstad en Dar es Salaam te noemen. Feel lucky? Drop dan dat hun bloedspannende tracks als op hol geslagen dagdromen – nee – verliefde wildebeestkalveren op de bloedhete savanne over elkaar heen dartelen. Gaat het nog? Verwijs anders maar gewoon naar ons: John Wizards is sensationeel goed. Makkelijk zat.

The Bohicas

Bukken, daar komt er weer één! Met de back2back-singles XXX / Swarm droppen The Bohicas voor hun debuut subiet een van de hoekstenen van de gitaar-airplay van aankomende zomer. Hapklare rock, pop & roll in smeuïge brokken, drijvend in vette, verslavende hooks en riffs; dat wordt springen. Toegegeven, het debuteert altijd prettiger op de brede schouders van labelgenoten Franz Ferdinand en Arctic Monkeys, maar deze jonge Britten snappen de deal. Check alleen al hun ambitieuze zelfgeschreven korte film, die dubbelt als edgy clip en introvideo voor de vier bandleden. Geen ontkomen aan: The Bohicas schieten meteen raak.

DeWolff

DeWolff heeft de gruizige groove aan hun uitlaat hangen. Gelukkig maar, want deze drie broeders van twee moeders uit ons eigen zonnige Zuiden laten hun psychedelische spacerock & roll regelmatig freakend en jammend uit de bocht vliegen. Logisch, want met de klassieke set-up van drums, gitaar en Hammond vraag je om vonkende play-offs en solo’s op de planken. DeWolff heeft maling aan normen en waarden, en laat de muziek doen wat hij moet doen. Geen wonder, met voorbeelden als Neil Young, Jonathan Wilson en Leon Russell, allemaal gelijkgestemde legendes, die met hun verstand op tien en de speakers op elf de sterren van de hemel rocken.

Eerder werd al bekend dat ondermeer Damon Albarn, The Black Keys, Foals, MGMT, Warpaint, Little Dragon en The Brian Jonestown Massacre naar het festival komen. Het tot nu toe aangekondigde programma staat op www.downtherabbithole,nl. Binnenkort volgen meer bevestigingen die overigens niet alleen uit bands bestaan. Hoewel muziek een zeer belangrijk onderdeel van het festival vormt, is er ook aandacht voor andere projecten waarin het publiek zelf een rol speelt en een bijdrage kan leveren.

De kaartverkoop loopt via www.ticketmaster.nl. Er worden alleen driedagen-kaarten verkocht waarbij een plek op de tentencamping is inbegrepen. Deze tickets kosten €135,- (incl. servicekosten). Bezoekers die met de auto komen, hebben een parkeerticket nodig.

De bungalows zijn inmiddels uitverkocht maar er zijn nog wel enkele volledig ingerichte tipi’s en FestiTent-tenten beschikbaar. Meer informatie over deze overnachtingsmogelijkheden is in de FAQ op www.downtherabbithole.nl te vinden.

DOWN THE RABBIT HOLE 2014

Vrijdag 27 juni – zondag 29 juni 2014

De Groene Heuvels, Beuningen (GLD)

Festivalticket (3 dagen festival + plek op de tentencamping): €135,- (incl. servicekosten)

Parkeerticket: €15,- (incl. servicekosten) in de voorverkoop, €25,- op het terrein

Alternatieve overnachtingsmogelijkheden: diverse opties, zie FAQ op www.downtherabbithole.nl

Kaartverkoop via http://www.ticketmaster.nl/ en 0900 – 300 1250 (45 cpm).