Scarlet Mae

Nieuwe zangeres aan het muziek-firmament.

Scarlet Mae is een nieuwe zangeres in muziekland. Haar debuutalbum was meteen goed voor alleen maar lovende reacties. De weg ligt open voor dit kersverse pop-jazz talent.

Door Anneke Ruys

De toekomst van de jonge Scarlet Mae kan eigenlijk niet meer stuk. In de bladen is haar debuut alleen maar goed voor superlatieven. Die gaan van ‘een groot talent’ tot ‘veelbelovend’ en ‘supermuzikaal’. Ook de vergelijkingen zijn niet van de lucht. Caro Emerald wordt al genoemd, net als Room Eleven. Zangeres Marije van Rijn blijft nuchter onder alle positieve aandacht. “Ik ben alleen maar bezig met mijn grote passie: muziek maken. En als die ook nog eens goed ontvangen wordt dan is dat natuurlijk alleen maar meegenomen”. In een Rotterdams cafeetje zit een gedreven persoonlijkheid voor me. Een beetje verlegen misschien maar Marije weet heel goed wat ze wil. Het heeft haar al heel ver gebracht.

Trots is Marije op haar debuutplaat met Scarlet Mae. “Die is ontstaan na een paar jaar hard werken en het zoeken naar de juiste weg. Begonnen als klassiek pianiste ging ik tijdens haar studie op het conservatorium van Rotterdam op zoek naar een eigen sound. Die heeft het midden tussen pop en jazz. Ook omdat ik met beide genres heel veel heb, net als met roots en folk”. Een combinatie van de twee leek dan voor Marije ook vanaf het begin niet uitgesloten. Toen de liedjes voor het eerste album zich een voor een aandienden moest Marije verder met de volgende stap: de financiering van haar debuutplaat.

Crowdfunding leek een mooie weg voor de zangeres/pianiste. In ruil voor ondersteuning van haar project leverde ze ludieke tegensprestaties. “Ik heb van alles bedacht, zoals mini-skype concertjes, huiskamer-optredens, handgeschreven ingelijste liedteksten, muzieklessen en nog veel meer. Het was ook erg leuk om creatief bezig te zijn met de funding. Het heeft me ook heel veel geleerd. Nu heb ik het gevoel dat ik alle processen van een plaat opnemen beheers”.  Het debuutalbum is een samenwerking geworden met Daan Herweg (Caro Emerald) en gitarist Paul Willemsen (o.a. Kris Berry, Beans en Fatback). Dat leverde een album op met liedjes die soms vrolijk zijn, dan weer verdrietig.

Er is ook nog een overkoepelend thema op de plaat. : “Dat is hoe je je zorgen kunt loslaten en hoe je rust en inspiratie opzoekt. Droevige liedjes krijgen uiteindelijk ook een positieve wending. Direction South gaat over het gevoel van vrijheid als je op vakantie bent en Refill over diegene waarbij je je zorgen even kunt vergeten”. Scarlet Mae heeft heel veel zin in de tijd die komen gaat. “Ik hoop op heel veel festivals te mogen staan en mijn muziek aan een groot publiek te laten horen. Daar kijk ik heel erg naar uit”.

www.scarletmae.com