A MusiCares Tribute To Bruce Springsteen

A MusiCares Tribute To Bruce Springsteen.

Ieder jaar wordt er in Los Angeles een speciaal gala georganiseerd van de stichting MusiCares. Een stichting die muzikanten met gezondheidsproblemen financieel ondersteunt. Ieder jaar wordt daarbij een legendarische artiest tot ‘MusiCares Person of the Year’ verkozen. En spelen andere artiesten nummers van die artiest. Vorig jaar was dat Bruce Springsteen. Gepresenteerd door Jon Stewart. Het concert speciaal als eerbetoon aan hem dat vorig jaar werd georganiseerd is nu verschenen op dvd en blu-ray.

Zoals meestal bij dit soort concerten met verschillende artiesten komt het één beter uit de verf dan het andere. Zo had een Spaanstalige versie van ‘Hungry Heart’ door Juanes niet echt gehoeven. En ‘Streets Of Philadelphia’ door Elton John pakt ook minder goed uit dan gehoopt. Hij zingt helaas het nummer niet erg toonvast.

Maar daarentegen valt er ook te genieten van de versies van Springsteen’s nummers door anderen. Zo maken Mumford & Sons van ‘I’m On Fire’ een folktraditional, en past ‘Adam Raised A Cain’ perfect bij zo’n band als Alabama Shakes die het concert daarmee openen. Ook verrassend goed is de versie die  Natalie Maines en Ben Harper van Atlantic City ten gehore brengen. En Tom Morello, die natuurlijk met Bruce nog heeft samengewerkt op zijn laatste album ‘High Hopes’, komt twee keer voorbij. Eerst samen met Jackson Browne (American Skin (41 Shots)), en met Jim James met ‘The Ghost of Tom Joad’. Waarbij hij net zulk fijn gitaargeweld gebruikt als op de nieuwe versie op Springsteen’s laatste album.

Maar absolute hoogtepunt is John Legend die ‘Dancing In The Dark’ terugbrengt naar een pianoballad. Zonder dat het te zoet wordt. De versie die Neil Young & Crazy Horse brengen van ‘Born In The USA’ is bijzonder vanwege het feit dat Neil Young natuurlijk net als Bruce ook maatschappelijk betrokken is. En ondanks dat het niet een helemaal perfecte cover wordt, is de strijdlust van Neil Young merkbaar.

Maar hoogtepunt van alles is en blijft natuurlijk The Boss zelf. Die aan het einde van de avond samen met zijn E Street Band (zonder Steven van Zandt, want die was ten tijden van dit concert bezig met opnames voor de serie Lilyhammer) een handjevol nummers speelt. Naast de recente nummers ‘We Take Care Of Our Own’ en ‘Death To My Hometown’ volgen ‘Thunder Road’, ‘Born To Run’ en ‘Glory Days’. Bij dat laatste nummer worden Bruce en The E Street Band bijgestaan door alle artiesten die eerder op het podium stonden.

Niet alle covers zijn even sterk, en er zitten ook overbodig veel publiekshot in de registratie. Maar er staat genoeg op wat de aanschaf de moeite waard maakt. Voor fans van The Boss een verplichte aanschaf.

Tekst: Peter van Cappelle

Sterren: 4,0****