Down The Rabbit Hole

Nieuwe bevestigingen voor festival!

JAMES VINCENT McMORROW, BALTHAZAR, ADMIRAL FREEBEE, THE STRYPES EN MEER NAAR DOWN THE RABBIT HOLE.

Het programma van het nieuwe Down The Rabbit Hole dat van 27 – 29 juni in Beuningen plaatsvindt, begint steeds verder vorm te krijgen. Vandaag worden acht nieuwe bevestigingen voor het festival aangekondigd.

James Vincent McMorrow
De licht verbaasde blikken van de flamingo en de ijsbeer op de cover van het tweede album van James Vincent McMorrow zeggen het eigenlijk allemaal. De goedlachse Ier met de verzengende falsetto begroef de gitaarfolk van zijn debuut Early in the Morning ergens in de Texaanse woestijn en gooit het voor Post Tropical over een compleet andere boeg. Gitaren maakten plaats voor piano en digitale drums, alleen de baard is gebleven. IJskoud is echter anders, want boven alles schalt McMorrows niet te temmen stem zijn nieuwgevonden soul naar de hemelen.

Balthazar
Balthazar is dat volgende grote ding uit België. Al een tijdje, want sinds de Gentenaren vorig jaar ter gelegenheid van hun tweede plaat Rats een rondje festivals en clubshows deden, zijn we allemaal een favoriete band rijker. Nou ja, rondje: na meer dan 120 vlekkeloze shows and counting is het niet verwonderlijk dat de nieuwste single Leipzig in de tourbus geboren werd. Alles aan Balthazar klopt; van de nonchalant onberispelijk geklede bandleden tot de knap georkestreerde arrangementen van de immer onbekende setlist. Bassen stuiteren, stemmen harmoniëren, glazen gaan de lucht in.

Admiral Freebee
De gestage stroom muzikale Zuiderburen die zich aan de top komt melden, wordt daarboven al meer dan tien jaar begroet door een breed grijnzende man met baard en gitaar. Admiral Freebee werd geboren als Tom van Laere en getogen als hartstochtelijke rocker. De Antwerpenaar legde onlangs met The Great Scam zijn vijfde solide album boven op een toch al indrukwekkend gestapeld oeuvre. Vol meezingers dit keer, naar goede gewoonte drijvend op melodieuze rootsrock met sterren en strepen, waarin even veel ruimte is voor pedal-twangs en giechels als een slijpende solo van Dinosaur Juniors J Mascis.

The Strypes
De authentieke rhythm & blues van The Strypes scheurt en vonkt in de geest van The Yardbirds, Dr. Feelgood en klinkende bluesnamen als Chuck, Bo, Slim en Howlin’. Neo of retro, het maakt ons liefhebbers allemaal geen lick uit. Deze mannen tikken namelijk nog maar net of net niet de achttien lentes aan en dan is het ronduit spectaculair, dat je nu al zo’n lekker giftige swagger uit je vintage speakers weet te knallen. Ook live ja, want The Strypes werden vorig jaar niets voor niets voor vijf albums ingelijfd bij de big dogs van platenlabel Mercury.                 

Eaves                 
Voor de betere folk heb je weinig meer nodig dan een gitaar en een klok van een stem. Lange haren zijn dan een leuke bonus, en dus spitsen wij de oren bij het zien van Eaves. De jonge singer/songwriter Joseph Lyons uit Leeds zette een paar ontroerend mooie demotracks op SoundCloud en trok met zijn snaren en engelachtige looks het Verenigd Koninkrijk in – onder meer als support voor Nick Mulvey en Boy & Bear. Met verve, want sindsdien regent het vergelijkingen met Willy Mason, Villagers en beide Buckleys. Eaves doet voorlopig gewoon wat ie het liefste doet: voeten naast elkaar en zingen.

Greg Wilson
Toen Greg Wilson begon met draaien, leefde Elvis nog. Niet dat dat hem ook maar een seconde boeide, want deze Engelse dj was bijna tien jaar lang dé go-to mixmaster voor de lekkerste post-disco electrofunk. Wilson verzorgde niet alleen avond aan avond de soundtrack voor stomende boogiefeestjes in clubs met veel pluche, nylon en glitter, maar was bijvoorbeeld ook de allereerste dj op de Britse tv. Ook op zijn vijftigplussigste weet hij de drop nog altijd als geen ander te vinden. En bedient zich daarbij van een zowel digitaal als analoog multmediaal arsenaal, waaronder een vintage Revox B77 reel-to-reel tapedeck.

Hallo Venray
Waar andere bands gewoon hun nummers spelen, pakt Hallo Venray de rekenmachine erbij. Beetje terecht ook wel, want deze Haagse rockers zitten al 25 jaar in het vak, en brachten begin 2014 hun dertiende album uit. Show is dan ook nog eens een conceptalbum rond het nummer zeven: veertien tracks in de beste traditie van Hollands leukste gitaarband. Net als hun oervoorbeelden Velvet Underground, The Beatles en Neil Young zoeken Henk Koorn, Peter Konings en Henk Jonkers compromisloos punkend, funkend en schurend hun eigen groove op. Neem bijvoorbeeld die prachtig ingetogen cover van Controversy, een nieuwe livefavoriet tijdens Hallo Venrays vingerlikkend goede shows.

Superfood
Superfood weet dat je met een kick-ass livereputatie heel ver kunt komen. De jonge Britslackers stonden al na hun eerste tiental shows in de UK vorig jaar zelfs al op London Calling, waar ze ondanks een beperkte setlist vakkundig lieten zien waarom we ze straks Down Under in Beuningen niet mogen missen. Met de gelijknamige debuutsingle zet het buzzende kwartet meteen de toon voor wat je straks mag verwachten: hookige, aanstekelijke gitaarpop met een supersonisch kreukelrandje. Gepaard met een batterij aan verrassende covers, want Superfood heeft niet voor niets een reputatie hoog te houden.
Eerder werd bekend dat ondermeer Damon Albarn, The Black Keys, Foals, Warpaint, Little Dragon en Temples naar het festival komen. Het tot nu toe aangekondigde programma staat op www.downtherabbithole,nl. Binnenkort volgen meer bevestigingen die overigens niet alleen uit bands bestaan. Hoewel muziek een zeer belangrijk onderdeel van het festival vormt, is er ook aandacht voor andere projecten waarin het publiek zelf een rol speelt en een bijdrage kan leveren.

De kaartverkoop loopt via www.ticketmaster.nl. Er worden alleen driedagen-kaarten verkocht waarbij een plek op de tentencamping is inbegrepen. Deze tickets kosten €135,- (incl. servicekosten). Bezoekers die met de auto komen, hebben een parkeerticket nodig.

De bungalows en tipi’s zijn inmiddels uitverkocht maar er zijn nog wel enkele volledig ingerichte legertenten en FestiTent-tenten beschikbaar. Meer informatie over deze overnachtingsmogelijkheden is in de FAQ op www.downtherabbithole.nl te vinden.

DOWN THE RABBIT HOLE 2014

Vrijdag 27 juni – zondag 29 juni 2014
De Groene Heuvels, Beuningen (GLD)

Festivalticket (3 dagen festival + plek op de tentencamping): €135,- (incl. servicekosten)
Parkeerticket: €15,- (incl. servicekosten) in de voorverkoop, €25,- op het terrein
Alternatieve overnachtingsmogelijkheden: diverse opties, zie FAQ op www.downtherabbithole.nl

Kaartverkoop via http://www.ticketmaster.nl/ en 0900 – 300 1250 (45 cpm).