Lilian Vieira

Braziliaanse zangeres in Patronaat.

Lilian Vieira, bijna 25 jaar in Nederland, is voor velen de verpersoonlijking van Brazilië.

Eind 2013 bracht ze haar gelijknamige solo-album uit, waarvan de melodieën zich moeiteloos als een Braziliaanse canga om je heen wikkelen. De voor Braziliaanse oren ongewone mix van cavaquinho, hammond orgel en akoestische gitaar, in combinatie met de geluidsfragmenten van haar vader en moeder brengen ons háár Samba Soul. Een ritmisch samenspel van soulvolle en groovy fragmenten, geïnspireerd door haar helden zoals Jorge

Ben, Trio Mocoto en Tim Maia. Dit warme, persoonlijke album brengt ons bij haar jeugd, de seventies, haar geboortegrond en haar ouders die de liefde voor muziek door haar bloed laten stromen. ‘Ik kwam thuis bij het maken van dit album, de cirkel is rond. Deze CD is het muzikale document van mijn leven daar en hier en toen en nu.’

Het album Lilian Vieira werd geproduceerd door Wiboud Burkens, onder andere bekend als producer van Jungle by Night. “Burkens heeft mijn songs compleet gemaakt”. Lilian trad met de brazilectro formatie ZUCO 103 over de hele wereld op. Sinds hun muzikale pauze is ze een veelgevraagd gastsoliste, voor vele uiteenlopende projecten met o.a. het Metropole Orkest, Drive like Maria, Gideon van Gelder tot en met jeugdtheater.

“In de rustperiode na de internationale tours met ZUCO103 werd ik in mijn dromen overvallen door teksten en melodieën, ik kon niet anders dan ze opnemen.” De dromen hebben samen met de inspirerende Samba Soul theatertour in 2008 de aanzet gegeven voor dit debuutalbum. Lilian Vieira brengt haar Samba Soul live met fantastische muzikanten en een programma waarin ze moeiteloos eigen composities vermengt met hoogtepunten uit de Samba Soul.

Bovendien maakte Gabriel Grossi(BRA) zijn opwachting. De virtuoze mondharmonicaspeler, die onlangs nog Bird volledig op zijn kop zette, en overal wordt gezien als de onbestorven erfgenaam van de grote Jean ‘Toots’ Thielemans!

 

Poliana Vieira

Supporting act deze avond was Poliana Vieira (geen familie) – 3 voor 12 beschreef haar in hun recensie als een artiest met een “prachtige pure stem, perfecte timing en die haar zang gebruikt in verschillende ritmes, met spoken word als afwisseling“ wegens haar 3 maal UITVERKOCHT optreden in Stukafest Rotterdam.

Binnen een succesvol jaar als Muziek Ambassadrice van Rotterdam 2013 heeft POLIANA, de in Portugal geboren singer/songwriter, haar debuut album MOODS gepresenteerd.  Dit was in eind oktober in óók een UITVERKOCHTE zaal van De Doelen. Het album heeft vervolgens op Luisterpaal gestaan van Radio 6, naast de benoeming tot Nieuw Soul & Jazz Talent door de Radio 6 en “Album van de Maand November “ door Radiostation ClubRigter. Dankzij haar eerste single “His Love is Worth” heeft ze ook twee nominaties binnengesleept, voor  o.a “ Plaatje van Rotterdam” door de Popunie.

MOODS is een Portugees en Engelstalig album waarin de muziek  zich laat omschrijven als een kruising van Pop, Soul en Wereldmuziek, met ritmische en melodische invloeden uit Kaapverdië, Portugal en Brazilië. VIEIRA zingt zowel Engels als Portugees en reflecteert – over het leven, liefde en hoop. Het debuutalbum is sterk beïnvloed door haar afkomst, leven en ervaringen.

Voor velen is VIEIRA niet onbekend. Zij is ook een van de vocalisten van Re:Freshed Orchestra, met wie zij in 2013 op North Sea Jazz heeft gestaan en op Uitmarkt (prime time uitgezonden op Nederland 2).@Patronaat

Fotografie: Harold Versteeg PhotoFresh.nl