PITCH

Seun Kuti & Egypt 80 Aufgang Clark Evian Christ Shigeto Makam and more.

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 juli 2014 vindt de vierde editie van PITCH plaats in Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Eerder werd al bekend dat o.a. Massive Attack, Caribou, Banks en FKA twigs dit jaar op PITCH staan. Vandaag worden zestien nieuwe namen aan het programma toegevoegd.

Als jongste zoon van de onbetwiste afrobeatkoning Fela Kuti heeft Seun Kuti grote stappers te vullen, en doet dat met glans. Dat hij op zijn veertiende al leider werd van Fela’s originele begeleidingsorkest Egypt 80 heeft daar een hoop mee te maken, maar zoon Seun weigert al drie platen lang om alleen in oude glorie te verzanden.

Als je klassieke piano mengt met elektronische muziek en trance, en dat brengt met de energie van een rockband kom je een beetje in de buurt van hoe Aufgang klinkt. Het zijn trouwens geen Duitsers, maar Duitsers zouden Aufgang unglaublich en wunderbar noemen.

In de jaren dat Aphex Twin, Squarepusher, Autechre, Boards Of Canada, Plaid en Prefuse 73 nog uiterst productief en succesvol de catalogus van label Warp bijvulden, kwam daar ook een eigenwijs 22-jarig ventje met zijn debuut vol binnenstebuitengekeerde techno aanzetten genaamd Clark.

Denk niet dat Kanye West alleen bewonderend in de spiegel kijkt. Hij heeft ook een hoge pet op van de jonge Britse producer Evian Christ, die hem hielp met Yeezus. Evian Christ opereert op het maffe snijvlak van hiphop en ambient.

Shigeto is Japans voor ‘groeien’, een meer dan passend pseudoniem voor de Amerikaanse dj/producer Zach Saginaw. Shigeto’s sound is niet per se in een hokje te vangen, maar leunt met twee ellebogen op zijn eerste liefde jazz, die hij al sinds zijn jeugd uit alle hoeken bestudeert.

Makam kan bij de liefhebber geen onbekende zijn. De als Guy Blanken geboren Hagenees is als Trouw-resident, festivaldarling en Berlijn-, Londen- en Ibizaganger een van de betere posterboys van de zonnige zijde van de Nederlandse house- en technoscene.

Aan de intelligente electropop van het Deense Rangleklods kun je je met een gerust hart verlekkeren, want Esben Andersen is een gediplomeerd Master Elektronische Muziek. Yuri Boselie en Boye ’t Lam zijn collega’s achter de draaitafels, deze broeders staan beter bekend als Cinnaman en Boye, dj’s extraordinaire en fervent liefhebbers van het betere vinyl. Met de energie van Buraka, de sfeer van Lissabon en Angola, maar ook minimaler en rauwer dan de muziek die we al van hem kenden, maakt Branko tegenwoordig naam. Je hebt van die mensen die hoogst irritant overal met hun vingers aanzitten, behalve bij Ganz dan want die maakt van ieder nummer iets speciaals. Het lijstje artiesten waarmee Jameszoo heeft gewerkt, begint langzamerhand op een Popencyclopedie van de goede smaak te lijken.

Verslaafd aan de beat? Vertel SirOJ wat! De producer/componist/dj Joris Titawano leerde vanaf zijn zevende piano spelen en gaat sindsdien met de flow. Sevdaliza haar jump-offsingle Clean Air is weliswaar een reuzenstap van wat Sevda tot nu toe in haar mars had, maar ademt dezelfde klasse die vrienden en liefhebbers van haar gewend zijn. Het Nederlands-Engelse Cheaters maakt indie electro in één adem met Caribou, Grimes en Róisín Murphy, en heeft alles in huis om het grenzeloos ver te schoppen. David Douglas ‘’Moon Observations’’ is een vintage spacy soundtrack voor nachtvlinders én weerwolven, een dromerig door de bomen schijnende mix van electronics, house, ambient en pop. Julien Mier hangt in de hoek van FlyLo en Nosaj Thing, maar zijn ribfluwelen touch is onmiskenbaar Mier, of hij nu eigen werk of de zoveelste van zijn populaire remixes dropt.

PITCH 2014
Cultuurpark Westergasfabriek – Amsterdam
Vrijdag 4 juli 2014: 14.30 – 03.00u
Zaterdag 5 juli 2014: 14.00u – 03.00u

Dagkaart vrijdag 4 juli: €47,50 (excl. servicekosten)
Dagkaart zaterdag 5 juli: €47,50 (excl. servicekosten)
Passepartout: €85,- (excl. servicekosten)
Kaartverkoop via: www.ticketmaster.nl/, www.livenation.nl/ en 0900 – 300 12 50 (45 cpm).