Welcome To The Village

Congo, Ghana en Makkum komen samen op Welcome to The Village.Ghana, Congo, Makkum, België, Suriname, Zwitserland, Makkum, Amsterdam. De verzamelplaats is het Leeuwarder Welcome to The Village. Het internationaal bekende en actieve The Ex en Zea, stelt op zaterdag 19 juli een bijzonder programma van wereldmuziek samen. Welcome to The Village is dit jaar op 18, 19 en 20 juli. Weekendkaarten kosten €65,-, er zijn ook dagkaarten te koop.

Makkum. Een klein en pittoresk dorpje in Friesland. Je verwacht er niet gelijk een label vandaan, laat staan eentje met een internationaal netwerk om stil van te worden. Het is er wel, en Arnold de Boer van The Ex is daar verantwoordelijk voor. The Ex treedt vaak op met wereldmuziekacts en De Boer is oprichter van het label Makkum Records. En nu draagt The Ex de Ghanees King Ayisoba, Yan Koy & Color Rumba uit Congo en België, de Zwitserse band Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp en het zestienkoppige Surinaams-Nederlandse collectief Combinatie XVI aan voor een optreden in Leeuwarden. En die suggestie wordt met open armen ontvangen.

King Ayisoba (Ghana)

Superster in eigen land, de King zingt in het Engels, Fra Fra en Twi, terwijl hij op de Kologo bespeelt: een traditionele tweesnarige ritmegitaar. Vorig jaar was de Afrikaanse Seasick Steve voor het eerst in Europa te zien, dit jaar komt hij terug voor een optreden met Zea.
Yan Koy & Color Rumba (Congo en België)
‘Ca va chauffeur, kitoko!’. Oftewel: ‘dat gaat warm worden, blanke!’ Onder aanvoering van zanger Yan Koy speelt deze groep meestermuzikanten rumba en soukous van de jaren ‘60 tot ‘80. Tropische rock met stevige ritmes en Congolese zang.

Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp (Zwitserland)
Genève was de plek waar de band eenmalig met elkaar zou samenspelen. Het liep anders: het collectief klikte dermate goed dat het bij elkaar bleef. Dubbele basriffs, opvallende gitaarpartijen en de marimba zijn slechts enkele elementen die dit orchestre een bijzonder fenomeen maken.

Combinatie XVI (Suriname/ Nederland)
De hari, koti en skratyi vormen de basis van de snelle, gelaagde ritmes van dit zestienkoppige collecties. Broeierige en dansbare latin vol Afrikaanse en Caribische invloeden: traditionele en religieuze Afro-Surinaamse muziek in een modern jasje.

Zea treedt ook nog zelf op met het DJ duo Zea & TPOK. De band The Ex treedt helaas wegens praktische redenen niet op.

Het debuut van Welcome to The Village werd door lezers van CuttingEdge.nl gekozen tot beste muziekfestival van 2013. Het festival was met vierduizend bezoekers uitverkocht.

Tickets voor Welcome to The Village zijn te koop via de welcometothevillage.nl. Weekendtickets kosten €65,-, campingtickets gaan weg voor €15,-. Dagkaarten zijn vanaf €35,- te koop.


“Welcome to The Village – een plek waar je vooraf al heimwee naar hebt”