Een Dichter en de Stem

Over Leven met Brel in de Rotterdamse Jacobustuin.

Michael Abspoel en Peter WJ Brouwer vormen samen het duo Een Dichter en de Stem. Gezamenlijk uiten ze hun passie voor chansonnier Jacques Brel in een bijzonder programma. Niet louter een interpretatie van Brel, maar vooral ook het verhaal van beide mannen aan de hand van persoonlijke teksten, gedichten en aangevuld met een groot aantal bekende nummers van Brel. Klassiekers zoals Ne Me Quitte Pas, Marieke, Amsterdam, Jojo en Les Bourgeois. Persoonlijke verhalen van beide kunstenaars in een intieme sfeer gebracht met na de optredens een uitnodiging aan het publiek om zelf te filosoferen over de manier waarop Brel hen raakt of geraakt heeft.

Brel overleed in 1978, maar leeft voort via zijn muziek. De thema’s die in zijn liedjes terugkomen zijn universeel en tijdloos. Abspoel is naast programmamaker ook de stem van het televisieprogramma Man bijt Hond. Peter WJ Brouwer is naast muzikant ook dichter. De gedeelde passie voor Jacques Brel die beide kunstenaars koesteren leidde tot een avondvullend programma.

Of in dit geval dagprogramma, want op 15 juni in de middag zijn Een Dichter en de Stem te gast in een kleinschalig poezie-festival. In hartje Rotterdam organiseerde stichting Ongehoord! in de Jacobustuin het jaarlijkse zomerpodium: een verborgen paradijsje te midden van het rumoerige stadsleven van havenstad Rotterdam. De Jacobustuin bestaat al sinds eind jaren ’70 en ontstond nadat omringende bewoners hun privé-tuinen samenvoegden. Zo werd een hele bijzondere plek gecreeerd. 

In de Jacobustuin is het aangenaam vertoeven, vooral tijdens een zonnige voorjaarsdag. ‘Over Leven Met Brel’ komt hier dan ook goed tot zijn recht. Tussen vele bijzondere gedichten en voordrachten door brengen Abspoel en Brouwer passievol hun programma, althans delen daarvan. Herkenbare liedjes rondom thema’s die ons allemaal aangaan. Gebracht door twee bijzondere kunstenaars met een ware liefde voor het vak. Kippenvelmomenten op een bijzondere plek, midden in de metropool Rotterdam. https://www.facebook.com/overlevenbrel

Tekst en fotografie: Anneke Ruys