I Am Kloot

Band geeft gedreven optreden in de Stevenskerk.

Met het optreden van de band I am kloot worden de luisteraars in de Sint Stevenskerk op de dag van de 7-heuvelen, op hun wenken bediend. De band staat bekend om zijn natuurlijke manier van muziek maken. De presentator Jan Douwe maakt dan ook een terechte vergelijking met de wijze waarop grote sterren als Paul Simon en de Beatles muziek ten gehore brengen.

De Britse band I Am Kloot werd in 1999 opgericht en bestaat vanaf het prille begin uit gitarist/zanger John Bramwell, bassist Peter Jobson en drummer Andy Hargreaves. Dit drietal was ook vanavond aanwezig. Zowel in de studio als bij liveoptredens maakt het drietal regelmatig gebruik van gastoptredens.

Ze proosten met hun meegebrachte Guiness en Grolsch biertjes die avond graag meerdere malen met ons op van alles, maar met name op de gezelligheid. Tussen de nummers door knikken drummer Hargreaves en Bramwell elkaar goedkeurend toe. Op de bühne wordt onderling openlijk en gemoedelijk overlegd wat het volgende nummer zal zijn. Wederzijds respect, het verkleint de afstand tussen publiek en zaal. Deze baasjes zijn al wat ouder, en het hoeft allemaal niet zo snel en gejaagd. De muziek sluit op hun gedrag aan: we kabbelen rustig voort.

Het tempo ligt laag en op een zeker moment snak je naar een hogere versnelling. Dit is een goede band, maar hij heeft nooit echte hits gehad en dat merk je. Geen van de nummers springen er echt zo uit dat je ze later meeneuriet.

Veel liedjes gaan over iets dat met een catastrofe te maken heeft, of het nu de liefde is of drank, maar elk nummer wordt met liefde gebracht. Hoogtepunt van de set zijn de twee akoestische nummers die Bramwell in zijn eentje ten gehore brengt, onder de noemer ‘en dan gaat nu de band even weg. Roken is dodelijk.’ Dit soort pubtalk doet het hele optreden goed. Het is prettig luisteren naar de zacht schurende stem van Bramwell, zijn praatjes ter voorbereiding op het volgende nummer geven een diepgaande luisterervaring en zijn goed voor de sfeer, de

De band bracht tot nog toe zes volwaardige albums vol ingetogen maar melodieuze popliedjes uit, die stuk voor stuk goed werden ontvangen. Toekomst en verleden zijn het thema van het door Guy Garvey en Craig Porter van Elbow geproduceerde album ‘Let It All In’ (2013). I Am Kloot viel oorspronkelijk vooral in de smaak bij collega muzikanten maar mede door het vele touren is inmiddels ook het grote publiek overstag.

Foto’s: Hans Kreutzer

Tekst: Suzanne Stein