JON LORD, DEEP PURPLE & FRIENDS – CELEBRATING JON LORD

Ontroerende Jon Lord tribute show door leden van Deep Purple in Royal Albert Hall op 29 september verkrijgbaar

Een magische avond ter nagedachtenis aan Jon Lord. Met Deep Purple, Bruce Dickinson, Glenn Hughes, Paul Weller en Rick Wakeman

Vanaf 29 september verkrijgbaar op CD en DVD/Bluray

In 2006 kwam een groep fantastische muzikanten samen in Londen voor een avond livemuziek om geld in te zamelen voor het goede doel The Sunflower Jam. Toen de eerste geruchten opdoken dat Deep Purple, Robert Plant, Brian May en Alice Cooper op deze avond te zien zouden zijn, dachten velen dat het om een grap ging. Te mooi om waar te zijn. The Jam, zoals het al snel ging heten, groeide in rap tempo uit tot een cultavond. In eerste instantie bedoeld voor de muzikanten, die buiten alle verplichtingen om geheel onbevangen en bevrijd muziek konden maken met collega’s, vrienden en misschien zelfs rivalen. The Sunflower Jam begon als een idee van Jacky Paice, die meteen op de steun van haar echtgenoot Ian kon rekenen. De eerste avonden waren alleen toegankelijk voor gasten en mensen die bijdragen leverden aan het goede doel. Maar dit moest ook voor het publiek toegankelijk zijn en dat werd het niet veel later ook. Het was in een van de eerste edities van SFJ dat Jon Lord voor het laatst speelde met zijn vrienden van Deep Purple, een hammond-duel aanging met Don Airey, die Lord in Deep Purple verving toen hij had besloten zich te gaan concentreren op zijn grote liefde, klassieke muziek in combinatie met rock. Anno 2014 is The Sunflower Jam een evenement dat altijd binnen no-time is uitverkocht en dit jaar voor de vierde keer in de Royal Albert Hall plaatshad. Een avond waarop de muziek en het leven wordt gevierd.

Een paar weken voor de release van zijn Concerto For Group and Orchestra, dezelfde compositie die Deep Purple in 1969 in de Royal Albert Hall ten gehore bracht, overleed Jon Lord. Gezien het grote respect, de warme vriendschap en liefde die op elk gegeven moment wordt geuit door de mensen die met hem hebben gewerkt, is het niet verwonderlijk dat The Sunflower Jam van dit jaar geheel in teken stond van de muziek en het leven van Jon Lord. Met een volledig orkest onder leiding van Paul Mann, die door vijftig jaar repertoire heenging en daarvan schitterende arrangementen maakte, en veel oude vrienden werd het een avond om nooit te vergeten. Misschien wel een van de meest historische in de rockgeschiedenis. Gedurende vier uur was Jons muziek het stralende middelpunt. Commotie, grappen, gelach, emoties en muziek kwamen op magische wijze samen. Vanaf 29 september kun je het zelf gaan ervaren, want dan verschijnt Celebrating Jon Lord op CD, DVD en Bluray.

Alle muzikanten die speelde tijdens de Celebrating Jon Lord Sunflower Jam lieten een onuitwisbare indruk achter. Wat te denken van de 45 minuten durende finale van Deep Purple waarin Paice de MKIII nummers speelde met zijn oude vriend Glenn Hughes en Bruce Dickinson van Iron Maiden, Rick Wakeman van Yes, Steve Balsamo (die zong op Lords laatste studioalbum Concerto), leden van de Temperance Movement, voormalig leden van Whitesnake, Marsden en Moody en Paul Weller. De avond staat Ian Paice nog zeer helder voor de geest. Niet in de laatste plaats omdat de muzikanten maar zeer weinig tijd hadden om te repeteren voor de show. In het geval van Deep Purple zelfs maar twee uur voor aanvang. Het maakt het fantastische eindresultaat des te indrukwekkender. Een ode aan de kwaliteit van de muzikanten en de liefde voor Jon en zijn werk.

Ian Paice: ‘It was like no concert I have ever played. To a person everyone in the Hall was there for a common purpose to honour a wonderful man and a great musician. The Royal Albert Hall is fairly large venue and can be intimidating, but that evening it was more like a gathering of friends at their local,(if slightly oversized) pub than a regular show. I believe all the artists, the people in the audience and even the crew helping to make the show work, felt the difference that night.’

Bekijk via deze link beelden van de avond: http://youtu.be/jzV7lcx7nRs