Lowlands

Negentien nieuwe muzieknamen.

Van 15 t/m 17 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte tweeëntwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Vandaag worden de laatste negentien muziekacts bekend gemaakt. Aanstaande donderdag 31 juli verschijnt de Lowlandsprogrammakrant als bijlage bij de nrc.next. Hierin staat het volledig programma, alle tijdschema en veel achtergrondinformatie.

XXYYXX is grootmeester in dromerige abstracte hiphop. Twee jaar terug maakte het wonderkind Marcel Everett op zijn zestiende meteen een behoorlijk onbescheiden hit met ‘About You’, een loomgechillde R&B-jam met dito clip.

Dark Sky maakt underground dance met rubber soul en platina grooves in hun step. Met in de ene hoek het debuutalbum ‘Imagin’ – dat een week na Lowlands uitkomt – en in de andere hoek de enthousiaste goedkeuring van de jongens van Modeselektor – die datzelfde album op hun label Monkeytown uitbrengen – is het veilig om te zeggen dat we zin in deze show hebben.

X Ambassadors gaat als een raket sinds hun track ‘Jungle’ (featuring bluesvocalist Jamie N Commons) in een WK-reclame voor headphones straight outta Compton werd gebruikt. Dan Reynolds, frontman van Imagine Dragons, hoorde de band op de radio en tipte ze onmiddellijk aan superproducer Alex da Kid, die hun stadionrocky alt.R&B weer bij hitfabriek Interscope op een presenteerblaadje legde.

Op kraker ‘Bipp’ van Sophie hoor je weliswaar een sexy hoge damesstem, maar dat is gewoon ene Sam, die zijn eigen stem flink heeft opgepitcht. Knutselelektronica zonder grenzen.

Hunee zorgt voor een kaleidoscopische mix van house, techno, Afrikaans, disco, boogie en meer. De Londense groep Ibibio Sound Machine is in de ban van West-Afrikaanse funk, disco, postpunk en electro. De dj-sets van het Britse duo Fred V & Grafix zijn altijd opwekkende, sfeervolle aangelegenheden, waar je goed kunt horen hoe ver drum ‘n’ bass in dik twintig jaar is gekomen.

De Griek Larry Gus gaat hard op samples en loops voor experimentele elektronica met een poppy inslag. Bijna buitenaards, de experimentele en vreemd ritmische soundscapes van patten. Hollie Cook, dochter van Sex Pistols-drummer Paul Cook,  kookt haar eigen potje: 60’s meidengroepenpop op een lome reggaebeat. De liquid drum ‘n’ bass van de Haagse dj/producer Lenzman (feat. Dan Stezo) smaakt zowel onder de headphones als op de dansvloer naar meer. De jonge dj en producer Maduk (feat. MC Mota) uit Amsterdam weet nieuw leven te blazen in de drum ‘n’ bass.

ReaZun rekenen we in Biddinghuizen inmiddels tot het meubilair. De Utrechtse rapper zal ditmaal in z’n moedertaal optreden, op een mix van dubstep, soul, reggae & hiphop. Thomas Martojo, Casper Tielrooij en Jan van Kampen van Dekmantel Soundsystem schudden al sinds 2007 het hoofdstedelijke nachtleven op met house, techno en disco. En nu dus in Biddinghuizen! Fakkelbrigadiers Rico & A.R.T. droppen hun hiphopset op reggaeriddims. Groove Tube-veteraan Antal draait van opwekkende afro en gemene funk tot obscure disco en alles ertussenin.

De Trouwresidents Cinnaman & Job Jobse doen onder meer in house, disco en UK funky. Verder dadaïstische elektronische dansbare herrie in de moerstaal van Rooie Waas. De jonge Amsterdammer Jarreau Vandal is op zijn allerbest als hij zijn eigen spin geeft aan een breed scala aan soul, R&B, funk, hiphop, indie en electronics.

—–
A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE 15 + 16 + 17 augustus 2014
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
http://www.lowlands.nl/
Festivalticket (3 dagen festival + camping): €195,- incl. servicekosten. UITVERKOCHT
Parkeerticket: €15,- incl. servicekosten. €25,- aan de poort.
Voorverkoop: http://www.lowlands.nl/, http://www.ticketmaster.nl/