De Kift

Band komt met tiende studioalbum.

BIDONVILLE is het nieuwe album van De Kift. Het tiende studioalbum van de Nederlandse band met wortels in punk en fanfare komt op 23 september uit. De Kift maakte Bidonville in samenwerking met acteur Sanne den Hartogh. Het album heeft duidelijke banden met literatuur, film én theater en wordt op 19 september gepresenteerd in het Patronaat in Haarlem.

De muzikale basis van het album legde De Kift met de gelijknamige muziektheatervoorstelling Bidonville. De Kift maakte deze in samenwerking met acteur Sanne den Hartogh (o.a. De Vloer Op en Oostpool) voor Oerol 2014. Tijdens het populaire theaterfestival op Terschelling speelden ze dit voorjaar vijftien uitverkochte voorstellingen op een enorme, zelfgebouwde vuilnishoop in het bos.

Een vuilstortplaats aan de rand van de stad. Tussen het vuil een aantal figuren. Ooit lachte het leven ze toe, maar ergens zijn ze op de fles gegaan.

De Kift vond inspiratie in de documentaires Dark Days (2000, Marc Singer), over de bewoners van verlaten metrotunnels in New York en De Worm in het Zijn (1993, Maarten Schmidt en Thomas Doebele.

De Kift stelt zijn liedteksten samen uit zorgvuldig geselecteerde fragmenten uit de wereldliteratuur. Op BIDONVILLE komen zowel teksten van auteurs als Juan Rulfo, Slauerhof, Jack Kerouac en Dante Alighieri voor, als ook dialogen uit bovengenoemde documentaires en filmteksten van regisseur en scriptschrijver Terry Gilliam.

Het laatste studioalbum van De Kift kwam in maart 2011 uit: met Brik toerde de band bijna 2 jaar door binnen- en buitenland. Daarna volgden enkele uitstapjes, zoals de jeugdtheatervoorstelling Kees de Jongen in samenwerking met Frank Groothof en een samenwerking met de Rotterdamse post-punkband Rats on Rafts. In 2013 vierde De Kift zijn 25-jarig bestaan met o.a. Het De Kift Festival en een jubileumtour.