Bear’s Den

Interview met Bear’s Den. 

Eerder deze zomer bracht Bear’s Den de single “Elysium” uit,  vergezeld door een indrukwekkende videoclip die het internet veroverde. Inmiddels is de song enthousiast opgepikt door 3FM en is het over een maand tijd voor het debuutalbum “Islands” dat op 17 oktober in Nederland zal verschijnen. Leadzanger Andrew Davie wilden vooraf daaraan wel wat vraagjes beantwoorden.

Folktrio Bear’s Den is ontstaan in 2012 en heeft inmiddels heel Noord-Amerika doorgetoerd met Mumford & Sons. Getekend op het kweekvijver-label Communion, waar ze zich mogen nestelen naast oa. Ben Howard, Half Moon Run en Michael Kiwanuka. De videoclip voor de eerste single “Elysium” vertelt het tragische verhaal van een groep vrienden die omgaat met het verlies van een vriend na een schietpartij op de schoolcampus.

Na twee EP’s is het nu tijd voor het debuutalbum, “Islands” getiteld. De plaat, geproduceerd door Ian Grimble (Manic Street Preachers/Travis), is niet alleen muzikaal maar ook tekstueel indrukwekkend door de scherpe teksten van zanger Andrew Davies. Nummers die, ondanks dat ze zeer persoonlijk zijn, veel ruimte behouden voor eigen interpretatie. Het thema hoop is als rode draad door de plaat heen terug te vinden.

Eerder dit jaar stond Bear’s Den op Eurosonic – op 13 oktober komt de band nu naar Amsterdam voor een show in Paradiso.

Bekijk hier een akoestische versie van Elysium: http://www.youtube.com/watch?v=ND1fJi-LubA

Waar hebben jullie elkaar ontmoet?

Dat was een paar jaar terug via wederzijdse vrienden in een muzikale gemeenschap in West Londen. We hadden meteen een muzikale klik.

Hoe zou je de sound van Bear’s Den het beste omschrijven?

Ik zou zeggen: ‘Song based alternative folk rock’

Wat wil je aan de lezers vertellen over jullie debuutplaat ‘Islands’? Is hyet qua stijl een opvolger van jullie eerdere EP’s?

Het is meer een groei, een progressie. Misschien een mengeling van de sonische experimenten op de eerste twee EP’s maar wel met nieuwe sounds daaraan toegevoegd.

Je songteksten zijn erg persoonlijk. Is muziek een emotionele uitlaatklep voor je?

Dat zou ik wel zeggen ja. Maar ik hoop dat mijn songs ook iets mogen betekenen voor andere mensen. Er zit zeker een soort van loutering in de songs. Maar muziek is er zeker ook voor anderen. Zodat zij er dingen in kunnen ontdekken die zij op hun eigen leven kunnen betrekken en er zich mee verwant kunnen voelen.

Hoop is een belangrijk terugkerend thema in je liedjes. Hoop in een wereld waar terreur, agressie en negativiteit de boventoon voeren.

Ik zou dat niet zo zeggen. Maar natuurlijk zullen er altijd negatieve elementen in de wereld bestaan. Ik denk wel dat hoop voor iedereen belangrijk is. Het kunnen dromen ondanks de huidige situatie. Het is een grote motiverende factor in het leven van mensen in dat kun je zeker ook terughoren in sommige van onze songs.

Welke artiesten en bands hebben jou beinvloed?

Dat is moeilijk te zeggen. We zijn erg beinvloed door familie en vrienden en door de muzikaten die ons omringen en bands waar we mee touren. Maar als ik toch wat namen zou moeten noemen zijn dat Sufjan Stevens, The National en Bon Ivor.

Zijn er albums die je leven veranderd hebben?

Ik denk dat ieder bandlid daar een ander antwoord op heeft. Voor mij is dat Led Zeppelin 4.

Wat mogen we de komende tijd van de band verwachten?

Touren, heel veel touren. In Europa maar ook in de VS. En dan Kerst. Bear’s Den is gek op Kerst.

(Anneke Ruys)

http://www.bearsdenmusic.co.uk/