Interview met Petra Lugtenburg

Nederlandse singer-songwriter keert terug met een nieuw album.

Op 29 augustus 2014 verscheen “Travellers In Our Minds”, het nieuwe album van de Nederlandse singer-songwriter Petra Lugtenburg. Het album geeft plaats aan 11 folk/jazz/pop songs uit heden en verleden met thema’s als verlangen, weemoed en de zoektocht naar vervulling.

Waarom zat er zoveel tijd tussen Travellers In Our Minds en het vorige album?

Het vorige album is eigenlijk de EP “On the Road”, die kwam uit in 2012. In de jaren tussen “Shelllfire” en “”On the Road”heb ik oa 4 kinderen opgevoed , diverse projecten gedaan waar geen CD uit voort is gekomen, zoals  mijn samenwerking met “Slowdisk”” waar ik  ruim een jaar mee heb opgenomen.

Hoe kijk je terug op je North Sea Jazz optreden en zit zo’n optreden er misschien weer in?

North Sea Jazz was leuk en bijzonder,  zeker ook door de muzikanten die meespeelden zoals  Dionys Breukers, Cyril Directie, de soefi  Mohammed Ben Chakh Chakh, die helaas niet meer leeft. Ik zou graag weer spelen op North Sea!

Wat zie je als het mooiste moment uit je carriere?

Het mooiste moment uit mijn carriere vind ik moeilijk om te duiden, want het zijn er vele. Ik vind het mooi om tijdens een optreden letterlijk boven jezelf uit te stijgen zoals een keer gebeurde met de eerder genoemde Mohammed Ben Chakh Chakh in het Patronaat, Haarlem.

Hoe kijk je terug op je Cloud Nine-tijd?

Cloud Nine was een band met heel veel potentie. We repeteerden in Haarlem in een oude kerk in de vroege jaren 80, de New Wave periode. In de band zaten de broertjes Joery en Richard van Buuren, Piet van Steenis, Erik Boon en Puck Leek. Er was een vanzelfsprekende chemie die resulteerde in mooie songs, zoals Waterland, opgepikt door Jan Douwe Kroeske van de Vara (Verrukkelijke 15) en Blue Gardens. De tragische en vroegtijdige dood van toetsenist Richard van Buuren brak de bloem in de knop en de band is het verlies niet meer te boven gekomen.

Welke plannen heb je voor de komende tijd?

De komende tijd wil ik besteden aan het uitbouwen van de promotie rondom Travellers in our Minds, het beheren van de webshop, de focus ook leggen op meer optredens genereren liefst met een boeker, voorzichtig nieuwe melodieen uitproberen.

Zie je je muzikale carriere nu anders dan vroeger?

Met de Nits heb ik door Europa getourd, dat doe ik nu niet. Ik repeteer niet meer in een oefenruimte maar thuis bij de piano en neem veel op met een zoom.

Wat hoop je nog te bereiken?

Muziek maakt mij gelukkig. Nu ik weer meer tijd heb wil ik er zoveel mogelijk tijd aan besteden,optreden liefst ook over de landsgrens.

Foto’s: Jeroen van den Heuvel