Beyond

Beyond organiseert géén nieuw festival in Spaarnwoude.

Op 16 mei 2015 zal de eerste editie van Beyond plaatsvinden op het evenemententerrein Velsen Valley, te Spaarnwoude. De manifestatie gaat verder dan een regulier festival; er is geen mainstage, geen blokkenschema, geen commerciële diva-DJ’s, geen wifi, geen selfies en geen telefoons, en naast security is er ook “insecurity” aanwezig. Op deze manier worden de 5.000 bezoekers uitgedaagd hun eigen wereld voor één dag zelf vorm te geven.

Open Source

Beyond wordt georganiseerd door een veelvoud van creatieve communities uit binnen- en buitenland die het tegenovergestelde neer willen zetten van wat Nederlandse festivalbezoekers gewend zijn. Ze hebben zichzelf ten doel gesteld zoveel mogelijk nieuwe verbindingen mogelijk te maken. Er is daarom niet gekozen voor één leidende muzikale stroming of doelgroep, maar juist de ontmoeting tussen een zo divers mogelijk palet van visies, smaken, stijlen, activiteiten en mensen. Beyond is een open-source initiatief, en iedereen kan dus meedoen. Bezoekers betreden bewust een wereld van verwarring waarin ze zelf hun nieuwe realiteit scheppen zoals ze maar willen, samen met elkaar en de omgeving.

Dadara

Kunstenaar Dadara is Creatief Directeur en bedenker van het concept: “Na 15 jaar grote interactieve projecten op het Burning Man Festival in de Nevada woestijn bouwen vonden we het tijd om ook in Nederland een platform te creëren voor diegenen die voorbij hun eigen horizon willen kijken. Het is te gek voor woorden dat een echt creatief initiatief hier niet bestaat. In Duitsland is er Fusion, in Portugal is er Boom, en in Amerika is er Burning Man. Nederland staat in de wereld bekend als grootste exporteur van Dance- en Festivalconcepten, maar ze draaien allemaal om consumeren. De Nederlandse festivalgangers hebben alles al wel een keer gezien en willen daarom ieder jaar, meer, groter en meer bekende namen. Wij willen ze juist uitdagen om zelf de volgende stap te zetten: door niet alleen het evenement te consumeren, maar er zelf onderdeel van te zijn. Beyond gaan dus. Tot nu toe moest je daarvoor naar het buitenland, en wij vinden het hoog tijd dat dit nu ook in Nederland gebeurt”

Invulling

Onder de initiërende creatieve communities bevinden zich onder meer de partijen Ruigoord, Robodock, Bauhaus, Circus Klauterwerck, Edit Festival, At Worlds End, Classical Music Rave, Frank Festival, Psy-Fi, BeatUnique en het Berlijnse Perception. Deze lijst groeit voortdurend en de groep staat blijvend open voor nieuwe initiatieven.

Beyond zal onder andere een Kabouterwereld bieden waar met knikkers betaald kan worden, een Feromonentempel voor stimulatie van het vijfde en andere zintuigen, een Losing point om van je vaste vriendengroep af te komen en uit je comfort zone te komen, en een Rent-A-Friend service om juist nieuwe vrienden te maken. En in plaats van Wi-Fi is er Hu-Fi (Human Fidelity) om echt contact met elkaar te maken.

Paspoort

Bezoekers van Beyond worden bewoners van een ‘World Beyond Imagination’ en krijgen daarvoor ook een paspoort met jaarlijks vernieuwbaar visum. Dat heeft naast symbolische ook praktische redenen: het zal de komende jaren alleen mogelijk zijn om een ticket te bemachtigen via bewoners die al een visum hebben. Dit zodat de gedachte van Beyond zo sterk mogelijk blijft en er samen aan doorgebouwd kan worden. Wie zijn visum wil behouden mag dat doen door deze jaarlijks te vernieuwen. Elke inwoner is welkom om mee te denken en bij te dragen aan de wereld van Beyond.

Telefoons uit

Verder wordt het thuis/uit laten van mobiele telefoons aangemoedigd, zodat de bezoekers open staan voor echt contact met de mensen en de wereld om zich heen. Het paspoort heeft daarom ook ruimte om dienst te doen als notitieboekje voor nieuwe contacten. In de komende jaren zal Beyond een andere geld-systeem en tijdzone krijgen. Ongetwijfeld inclusief bijbehorende jetlag. Dit jaar zal het vooral tijdloos zijn.

Kaarten & Informatie

Meer info en kaarten zijn vanaf vandaag beschikbaar op:

www.imagine-beyond.nl/tickets

Kaartprijs: €32,50 (slechts 5.000 beschikbaar)

Datum: 16 Mei 2015

Tijd: 13:00 – 23:00

Locatie: Velsen Valley, Spaarnwoude

 

www.imagine-beyond.nl

www.facebook.com/ImagineBeyondNL

www.facebook.com/events/430172357151839

Link trailer: https://www.youtube.com/watch?v=n9BoVWsVjcg