Junkie XL

Tom Holkenborg toont in mini-documentaire hoe hij de muziek componeerde voor Hollywood kaskraker ‘Run All Night’.

Incl. youtube link.

Junkie XL is als enige Nederlander doorgedrongen tot het hoogste niveau op het gebied van filmmuziek. Hij was eerder verantwoordelijk voor de muziek van grote films als ‘Divergent’, ‘300: Rise of an Empire’ en de nieuwe ‘Mad Max Fury Road’. Op 15 april gaat zijn nieuwste project ‘Run All Night’ in première in de Nederlandse bioscopen. In een speciale mini-documentaire neemt hij zijn fans en filmliefhebbers mee in de uitdagingen die komen kijken bij het ontwikkelen van een zogenoemde ‘score’ voor zo’n grote film. “Ik probeer continu de grenzen te verleggen van wat je kan doen met geluid in een filmtheater.”

“Ik zit al mijn hele leven in de muziek. Maar het componeren voor grote Hollywood films gebeurt met een intensiteit die elke dag het uiterste vraagt van mijn creativiteit en doorzettingsvermogen. Met continu de gedachte in je achterhoofd dat er straks honderden miljoenen mensen naar gaan kijken. Het is een spannende en inspirerende wereld waar ik graag mijn fans in meeneem.” In de mini-documentaire laat Holkenborg zien hoe hij in de huid probeert te kruipen van de hoofdpersonen, hoe hij vanuit hun perspectief thema’s en melodielijnen componeert en hoe hij dat met een compleet orkest tot een geheel smeedt dat naadloos op de filmscènes past.

Holkenborg is al dertig jaar een pionier in de muziek. Begonnen als eenmans industrial band NERVE, ontwikkelde hij zich al snel als producer voor grote artiesten als Sepultura en Fear Factory. Zijn remix van het Elvis Prestley nummer ‘A little less conversation’ was het begin van samenwerkingen met onder anderen Coldplay, Depeche Mode, Britney Spears en Justin Timberlake. Ondertussen maakte hij zes eigen studioalbums, trad hij wereldwijd op in stadions en componeerde hij stukken voor het Nationaal Ballet en het Metropole Orkest. Als een van de eerste muzikanten verbreedde hij zijn werkterrein naar videogames. Met de muziek die hij maakte voor spellen als ‘Need for Speed’ en ‘Burnout’ bereikt hij dagelijks tientallen miljoenen gamers.

De overstap naar muziek voor het witte doek begon met Nederlandse films als ‘De Gelukkige Huisvrouw’, ‘De Heineken Ontvoering’, ‘Blind’ en ‘New Kids Turbo’. Inmiddels werkt hij in zijn thuisstad Los Angeles aan films ‘Dark Knight Rises’, ‘Madagascar 3’ en ‘Man of Steel’ met onder anderen ’s werelds grootste filmcomponist Hans Zimmer. Ook daarin blijft hij continu vernieuwen. “In ‘Run All Night’ zit een geweldige achtervolgingsscène waar ik bewust de muziek laat wegvallen en de geluidseffecten het laat overnemen. Iets wat in moderne actiefilms nooit gebeurt. Maar zo kan ik tegen het einde van de scène de kijker dieper meenemen in de mentale staat van de hoofdpersoon.”

Bekijk de mini-documentaire hier: https://youtu.be/3oCJBup8wBg