Red Light Jazz Festival

Festival beleeft tweede editie in Amsterdamse rosse buurt.

Het Red Light Jazz festival is opgezet om Amsterdam weer op de kaart te zetten als échte jazz-stad met een rijke traditie. Het evenement vindt plaats in het eerste weekend van juli (3 t/m 5 juli)  in- en rondom het wereldberoemde Red Light District van Amsterdam. Praktisch alle jazzlocaties zijn dan ook in dit gebied te vinden: van de Sint Olofskapel tot Casa Rosso. Het centrale festival thema van dit jaar is New York; geïnspireerd op het roerige nachtleven van de jaren ’50 in die stad. New York is ook de bakermat van de jazz en historisch gezien een stad die onverbrekelijk is verbonden met Amsterdam. Red Light Jazz wordt volledig gedragen door lokale ondernemers en sponsoren en is daarom grotendeels gratis toegankelijk.

In 2014 was de kick off van het festival, waarbij gedurende drie dagen in tien locaties jazzoptredens plaatsvonden. Het thema van vorig jaar was ‘Chet Baker’. De line up werd in 2014 voor een belangrijk deel bepaald door Nederlandse topacts als Michiel Borstlap, Hans Dulfer, Saskia Laroo, Benjamin Herman & New Cool Collective e.v.a. Het werd een groot succes. Mede daardoor wordt het festival dit jaar uitgebreid naar meer dan vijftien locaties, waaronder ook twee die zich net buiten het 1012-gebied bevinden: De Cotton Club op de Nieuwmarkt en de Sky Lounge van het DoubleTree by Hilton Hotel (met een prachtig uitzicht op het wallengebied!).

De line up voor 2015 wordt onder meer gevormd door Gare Du Nord, Ruben Hein, Hans Dulfer, Mieke Stemerdink, Deborah J. Carter, Fra Fra Sound, WhoSHEdo, Trunk en DJ Maestro.

Op de betaalde slotavond van het festival vindt in de Sint Olofskapel van NH Barbizon Palace een jazzdiner plaats, waar na een 3-gangen menu de theatervoorstelling ‘New York Round Midnight – A Night At The Club’ wordt opgevoerd. Het publiek waant zich in een jazzclub  van New York in de jaren vijftig. Het geroezemoes verstomt, jazzmuzikanten verschijnen op het podium en brengen kolkende swing, meeslepende verhalen en smakelijke anekdotes in dampende sferen. Een ware happening waarbij het bruist van muziek en entertainment. DJ Maestro sluit de avond af.

Om het festival te kunnen verwezenlijken steunt de organisatie voor een belangrijk deel op de bijdragen van vijf hoofdsponsors: NH Barbizon Palace, Heineken, The Bulldog, Casa Rosso en de Bananenbar.

http://redlightjazz.com/

https://www.facebook.com/redlightjazzfestival?fref=ts