Maria Farantouri & George Dalaras

The best of Mikis Theodorakis “The 90th Birthday Tribute”

Muzikale grootheden die de respectabele leeftijd van negentig jaar bereiken, moeten geëerd worden. Zo ook de legendarische componist Mikis Theodorakis. Speciaal vanwege de bijzondere verjaardag van deze Griekse nationale held en schrijver van o.a. het overbekende ‘La Danse de Zorba’ geven de hedentendage zeer befaamde Griekse artiesten Maria Farantouri en George Dalaras een spetterende tributeshow. The Best of Mikis Theodorakis  “The 90th Birthday Tribute” zal op maandag 12 oktober 2015 plaatsvinden in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. De kaartverkoop begint komende zaterdag om 10.00 uur.

Mikis Theodorakis (1925) is met recht een ware legende te noemen. De op Chios geboren componist is naast een creatieve geest beroemd om zijn politieke verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij al actief in het Griekse verzet. Tijdens de Griekse burgeroorlog die daarop volgde, van 1944 tot 1949, liet Theodorakis opnieuw van zich horen, waarna hij na de staatsgreep van 1967 ondergronds ging en het “patriotisch front” stichtte. De kolonels die aan de macht waren verboden zijn muziek en arresteerden Theodorakis. Dankzij een internationale campagne van o.a. Dmitri Sjostakovitsj, Leonard Bernstein en Harry Belafonte kwam hij in 1970 weer vrij, maar werd uit Griekenland verbannen. Tijdens zijn verbanning werd hij boegbeeld van het verzet tegen het kolonelsregime. Na de val van het regime kwam Theodorakis terug naar Griekenland en ging, naast zijn muzikale werk, in de politiek. Hij was meermalen lid van het Griekse parlement en van 1990 tot 1992 minister in de regerin g van Konstantinos Mitsotakis. De muziekwereld kent Theodorakis vooral van ‘La Danse de Zorba’, een nummer dat hij schreef voor de befaamde film Zorba de Griek en wat uitgroeide tot een van de grootste charthits allertijden.

Maria Farantouri en George Dalaras

Voor Maria Farantouri en George Dalaras is Theodorakis een enorme inspiratiebron geweest. Dalaras (1949) is in de loop der jaren ook uitgegroeid tot een grootheid in zijn vaderland. Hij zingt voornamelijk folk- en poprepertoire en was de eerste Griekse zanger die ook buiten zijn thuisland grote concerten gaf. Hij zong onder meer in The Royal Albert Hall in Londen en het Olympia Theater in Parijs. Vorig jaar stond Dalaras nog in het Amsterdamse Carré. Farantouri (1947) vertolkt al jaren muziek van Theodorakis en behaalde daarmee ook buiten Griekenland grote successen. op 15-jarige leeftijd werd ze door Theodorakis zelf al ontdekt toen ze optrad met haar zangkoor. Opvallend genoeg was Farantouri net als haar voorbeeld ook politiek actief als lid van het parlement. Beide vocalisten worden in het Nieuwe Luxor begeleidt door het orkest van de befaamde Griekse bandleider en componist Alexandros Karozas.