Emil Landman

Interview met singer-songwriter Emil Landman

Colours And Their Things is de naam van het debuutalbum van singer-songwriter Emil Landman. Een plaat vol kleurrijke verhalen, verzameld tijdens een lange reis door Nashville, New Orleans, Memphis, Oklahoma City en Chicago. Een gesprek met de zanger.

Het grootste deel van Colour And Their Things werd geschreven in de Verenigde Staten.

Ik heb me daar laten inspireren ja. Mijn avontuurlijke verhalen vat ik graag samen in liedjes. Denk qua sfeer aan rokerige kroegen in New Orleans of een oude bak koffie in Nashville. Ik werd er van zielsgelukkig tot doodongelukkig, dronken, verliefd en blut. Maar het leverde beslist mooie verhalen op.

Je album werd lyrisch ontvangen in de Volkskrant, je was te gast in onder andere De Wereld Draait Door en bij Giel! Toen nam je carriere een grote vlucht.

Ik werd ook nog uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, Radio 2 Talent en kreeg een nominatie voor een Edison Award. Daarnaast tourde ik als support van Dotan, Blaudzun en Mister & Mississippi. Allemaal onvergetelijke momenten. Heel bijzonder hoe je wat liedjes schrijft, die uitbrengt en je daarna overal mag staan.

De muziekwereld is verrassend.

Dat is ie zeker en dat geldt ook voor de optredens. Soms zijn er shows waar je helemaal niets van verwacht en dan zijn die juist heel bijzonder. Je staat ergens en ziet je muziek niet echt overkomen in die bepaalde setting. En dan loopt het uiteindelijk toch uit op een verrassing. Dat is de uitdagende spanning van muziek.

Welk optreden sprong er echt uit?

Ik herinner me een optreden op een surffestival in Bloemendaal. Daar mocht ik om 10 uur ’s ochtends op het strand opwarmen en kreeg ook nog eens surfles. Ook het optreden aan het strand was heel bijzonder. Daarnaast mijn optreden op het Naked Song festival in Eindhoven. Een van de festivals waar ik vroeger veel naartoe ging als bezoeker. Vaak dacht ik: goh als ik hier eens mocht optreden…Nu stond ik er zelf!

Je hebt naast Amerika ook buiten Nederland optredens gedaan.

Ik heb in Italie gestaan, in Belgie, Duitsland en zelfs in China. Vooral dat laatste was een hele ervaring.

Vertel…

Via een Chinese zangdocent kreeg ik de kans om in China op het conservatorium op te treden. Toen ik de dag erna wakker werd mocht ik mee naar de tv-studio’s voor een International Singing Competition. Dat was een hele ervaring op zich. Ik verstond er niets en liet alles maar over me heen komen. Een hele bijzondere ervaring was dat.

Hoe zou je je muziek omschrijven aan mensen die je nog nooit gehoord hebben?

Ik maak kleine folk georiënteerde liedjes, welke worden afgewisseld met grotere band producties. Mijn werk wordt soms vergeleken met dat van José Gonzalez en Ray LaMontagne. Artiesten waar ik graag mee vergeleken wordt. Al maak ik wel mijn eigen singer-songwriter muziek.

Heb je de komende tijd nog plannen voor Amerika?

Ik vind het fijn om een plaat te schrijven als ik niet thuis ben. Amerika is groot, super en divers en spreekt tot de verbeelding. Ik had er altijd veel interesse in en wilde er meer over weten dus ben ik gegaan. Nu zou ik niet zo gauw weer naar Amerika gaan. Ik heb het al gedaan en ben voor mijn muziek constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. Wat het dan wel wordt daar ga ik mij de komende tijd weer eens in verdiepen. Ik heb nog zoveel dromen dus dat gaat zeker lukken. (Anneke Ruys)