Ellen ten Damme

Zangeres komt met nieuw Nederlandstalig album .

Popmuziek, Ellen ten Damme maakt er aanmerkelijk meer van op haar nieuwe album ‘Alles Draait’, haar derde in het Nederlands alweer. Dat komt niet alleen door de bijdragen van erkende tekstdichters als Ilja Leonard Pfeijffer en Rob Chrispijn, maar misschien nog wel meer door haar zang. Daar ligt de nadruk op.

Ten Damme bepaalt zelf graag haar koers. Producer Robin Berlijn voelt haar perfect aan en speelt alle gitaren. Zelf zit ze achter de vleugel, het instrument waarop ze ook alle muziek voor dit album heeft gecomponeerd. De overige bezetting blinkt mede uit door een aantal fantastische strijkers, drummer Ton Dijkman en toetsenman Diederik Nomden.

Voor wat betreft de teksten grijpt Ellen terug naar de samenwerking met onder andere de met de Libris Literatuur Prijs gelauwerde dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Een inmiddels zeer succesvolle samenwerking, die
dateert van het met goud bekroonde Durf Jij? uit 2009. Een drankje, een pen en een opschrijfboekje in de aanslag en dat alles samen met Ellen op een terras in Genua, of zoals deze keer een strand op Ibiza.

“We bespreken de wereld, het gruwelijke en grappige leven, ik vertel, hij noteert. Thema’s worden bepaald. ‘Terug in Nederland, krijg ik teksten opgestuurd, ik mag ermee doen wat ik wil, soms verander ik iets. Het resultaat daarvan noemt Ilja vervolgens steevast “onacceptabel, maar – toegegeven – veel beter!” “Het album is autobiografisch, maar niet klef. Het gaat over zaken die mij raken. Ik zeg vaker de meest persoonlijke plaat te hebben gemaakt, maar nu weet ik het zeker! Mijn Manier is een echte My Way, maar veel persoonlijker dan die van Sinatra”, aldus ten Damme.

Verona van de Leur, over de turn-en pornoster, een grappig nummer wat helemaal niet grappig is. Waterige Maan, glanst van weemoed over vroeger, een soort Het dorp van Wim Sonneveld. Lampedusa, een actueel thema, is bijna een soort Bohemian Rhapsody. De parallellen met ‘asielzoekvogel’ Arie de ekster, Ellen’s beroemde, inmiddels gedoogde huisdier, kan de luisteraar zelf maken.