Aufgang

Frans post-pop duo terug met nieuwe EP.

Het roemruchte Franse post-pop duo Aufgang is terug met een superzwoele nieuwe EP, waarop de Fransen een verrassende, futuristische en euforische richting uitgaan, terwijl ze tegelijkertijd hun eclectische en verfijnde muzikale roots eer aandoen. Voor ’Summer’, de tweede singletrack van de EP, maakte Aufgang de eerste weersafhankelijke videoclip ooit, die je hier kunt bekijken.

Songwriter en pianist Rami Khalife overstijgt zowel de traditionele training die hij onderging als student aan de prestigieuze Juilliard School in New York als zijn Oosterse roots; hij groeide op in een muzikale familie en zijn vader is een belangrijke artiest in de Arabische wereld. Drummer en producer Aymeric Westrich is een adept van de DIY-cultuur en heeft een ongelofelijke kennis aan urban en elektronische culturen opgedaan door bijzondere samenwerkingen met artiesten als Cassius en Phoenix.

Door inspiratie te zoeken in verschillende artistieke trends, zoals de disco-sound van de legendarische Larry Levan of de poezie van diva Oum Kalthoum, hebben deze vrije, onafhankelijke geesten een geheel eigen nieuwe sound weten te creeren. Je kunt stellen dat ‘Summer’ het begin is van een nieuw tijdperk voor Aufgang. Luisteren naar hun muziek is een unieke en gevarieerde ervaring; Khalife en Westrick doorbreken op ‘Summer’ de barrieres tussen het Oosten en het Westen en nemen je mee op een kleurrijke en emotionele, magische reis.

Pitchfork weet het mooi te verwoorden:  “Aufgang blends piano, live drums and techno-inspired electronics into invigorating displays of virtuosity, which evoke the club and the conservatory, without really belonging to either one” .