Jelka van Houten

Hard Place For A Dreamer CD recensie

Op 30 oktober a.s. verschijnt het debuutalbum van singer-songwriter en actrice Jelka van Houten. Een plaat die lang in de maak is geweest maar absoluut een juweeltje opleverde. Intens, melancholisch, meeslepend maar ook puur en magisch.  Neergelegd in een selectie van twaalf,  veelal autobiografische en vooral uit het hart geschreven Americana getinte songs. Oftewel country van nu, zoals we die kennen uit Nashville USA. Jelka van Houten kennen we natuurlijk van haar acteerwerk in films als bijvoorbeeld de roadmovie ‘Jackie’ (samen met zus Carice van Houten)  en ‘Jack Bestelt Een Broertje’, van bekende tv-series als ‘Jeuk’ en ‘Aaf’ en natuurlijk van verschillende musicals waaronder ‘Turks Fruit’ waarmee ze een Johnny Kraaijkamp musical award won.  Muziek was er voor Jelka  eerder dan film. Vanaf haar veertiende zong ze al in de meest uiteenlopende bandjes. “Zingen is geen hobby voor mij, maar een noodzaak” zegt Jelka, die meer dan vijf jaar bezig was met haar debuut ‘Hard Place For A Dreamer’.  Op het album komt haar liefde voor Americana, die ooit begon met de platen uit haar vaders collectie, tot uiting. Het leverde een serie prachtige songs op, gezongen vanuit pure passie en voorzien van oprechte teksten die in de meeste gevallen heel diep gaan. Ze brengen goed de sfeer over van Amerikaanse highways, van de verlaten en eenzame landschappen en van broeierige liefdesrelaties. Liedjes vol nostalgie, gedragen door een stem waarin je hoort dat deze zangeres ieder woord meent wat ze zingt. Gedeelten van deze plaat werden opgenomen in de legendarische Sun Studio’s in Memphis. Jelka scheef de liedjes samen met de Amerikaanse singer-songwriter Kim Richey. De muziek werd ingespeeld door muzikanten die ook met van Houten’s muzikale helden hebben gewerkt. ‘Hard Place For A Dreamer’ is een album vol herkenbare thema’s, van vriendschap tot liefde, verlangen, terugverlangen, verleden en heden. Maar vooral een oprecht album om eindeloos van te genieten.  Het album zal op 30 oktober verschijnen. In het voorjaar van 2016 wordt de plaat ook in de VS uitgebracht. Terecht want deze plaat zou zeker niet misstaan in de Amerikaanse country-charts.

Door Anneke Ruys *****