Mega Platen- en CD Beurs

Muziekfans en verzamelaars massaal naar Jaarbeurs Utrecht.

Op 21 en 22 november 2015 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Mega Platen & CD beurs plaats. De internationaal hoog aangeschreven en drukbezochte platenbeurs trekt muziekfans en verzamelaars uit de hele wereld die op zoek zijn naar een aanvulling op hun collectie. De muziekliefhebbers komen bij elkaar om platen te kopen, boekpresentaties bij te wonen, live optredens te zien en exposities te bezoeken. Daarnaast is er een geweldig aanbod posters, foto’s en t-shirts, vinyl, boeken, films, cd’s, tijdschriften en gesigneerde platen. Dit najaar is er een Detroit jaren zestig/zeventig expositie te zien over de geboorte van garage rock met bands als Iggy Pop & the Stooges en MC5. Speciale gast op de beurs is de ex-manager van MC5 John Sinclair.

Detroit garagerock special met John Sinclair
Zo’n 50 jaar geleden was Detroit (USA) niet alleen de basis van soul muziek (Tamla Motown) maar ook de geboorte plaats van garagerock. Midden jaren zestig beleefde motor-city Detroit de eerste optredens van bands als Iggy Pop & the Stooges en MC5. Een van de hoofdfiguren in die tijd was MC5’s manager John Sinclair. Hij werd in 1969 gearresteerd door een undercoveragente voor het bezit van 2 jointjes. Tijdens het uitzitten van zijn 10 jarige gevangenisstraf startte hij ongewild het protest voor het legaliseren van marihuana. De Free John Sinclair Rally van 1971 werd opgepikt door veel artiesten zoals Stevie Wonder en Alan Ginsberg. John Lennon schreef het nummer John Sinclair (“They gave him 10 for 2 – what else can the bastards do?”) wat hij samen met Yoko Ono vertolkte tijdens het protest en op televisie. De expositie laat de belangrijke rol van John Sinclair in de politieke stromingen en de vele protesten zien die uiteindelijk leidde tot zijn invrijheidsstelling in 1971.

Optredens, popquiz, boek presentaties, Arjen Lucassen, Yorick van Norden, Max Meser en andere activiteiten

  • De Three Imaginary Boys popquiz op zondag is een begrip. De quiz is bedoeld voor iedereen. De hele popgeschiedenis passeert de revue en de quiz wordt op humoristische wijze gebracht.
  • Arjen Lucassen signeert zaterdag vanaf 1 uur zijn vinyl release “Guilt Machine” (Mascot label Group).
  • Yorick van Norden (ex – the Hype) lanceert beide dagen zijn nieuwe LP Happy Hunting Ground (Excelsior).
  • Max Meser presenteert op zondag zijn nieuwe single onlangs verschenen op het PIAS label.
  • Op de stand van Pseudonym records signeren vele bekende Nederlandse muzikanten de nieuwste releases op vinyl en CD. Aanwezig zijn leden van Les Baroques, Group 1850 en Cuby & the Blizzards en er is een live optreden van Burning Plague. En de lancering van I Don’t Care – een compilatie van No Fun en Plurex singles.
  • Vinyl presentatie van De Kievers, een compilatie van Beatles covers gezongen in het Nederlands.
  • Vinyl kunst expo’s door Henk Zielman en visueel kunstenaar Pet van de Luijtgaarden.
  • Hans Pokora (Oostenrijk) lanceert de nieuwste uitgave van zijn Record Collector Dreams serie 7001.
  • Op zaterdag zal Omega Auctions(UK) een honderdtal bijzondere muziek items veilen op de beurs.
  • Presentatie Miss Twist, deejays Louise Louise & Jan Vollaard. Mystery Guests en nog veel meer.

Le Guess Who? Festival
In hetzelfde weekend als de Mega Platen & CD Beurs vindt Le Guess Who? Festival plaats, van 19 t/m 22 november in de binnenstad van Utrecht. Optredende artiesten zijn onder andere Annette Peacock, Magma, Os Mutantes, The Crazy World of Arthur Brown, Faust, Adrian Younge, Nick Garrie, Adrian Sherwood, The Numero Group en Mustafa Özkent. Een aantal artiesten zal op de beurs optreden en signeren.