Fish

Fish magistraal terug.

Op 3 november gaf Fish een uitverkocht concert in Cultuurpodium De Boerderij te Zoetermeer.

Na een uitgebreide festivaltour is deze herfst het laatste gedeelte van de tour die Fish onderneemt om voor de laatste keer ´Misplaced Childhood´ (1985) integraal op te voeren. Nu zou de zuurpruim in ons kunnen beweren dat onze Grote Man in herhaling valt omdat hij dit kunstje 10 jaar geleden óók al eens opvoerde, toen in het kader van het 20 jarig bestaan van het album ´Misplaced Childhood´. Maar hoe onterecht dit was, werd gisteravond bewezen.

Magie in de stem terug

Wat er in de man de afgelopen jaren teruggevaren is, en vooral hóe mag een achtste wereldwonder heten na zijn levensloop en tegenslag (ook gisteravond weer), maar gisteravond mochten we ons verheugen op stomme verbazing. Stomme verbazing over de herwonnen sterkte en klankkleur van de Schot uit Lothian. Nu is uw recensent voor wat het live zien van Fish betreft een ongenadig late bekeerling, en zag hij hem pas in 2005 voor een eerste keer live, gisteravond was het alwéér beter dan de vorige keer. Van begin af aan klonk zijn zang als een klok, die – mocht het ooit nog enigszins terug kunnen gaan naar de Marillion gloriejaren, dit niveau akelig dicht genaderd is. U leest mijn woorden goed.

En hoe dit nog maar 10 jaar geleden heel anders was, bewijst de DVD van die verjaardagsviering uit 2006. Tijdens die tour zag ik Fish op Parkpop en was hij onverstaanbaar (lag ook aan het geluid) en op – what´s in a name – Schollenpop op het strand van Scheveningen. Voor iemand uit Den Haag de gedroomde Fish locatie, ware het niet dat de beste man de hele middag zijn eigen fanmiddag had gehouden en te enthousiast het andere schuimende vocht opgesnoven had. Je ging er naar toe uit nostalgie, ook met vrees. Wat ooit was, was duidelijk hoorbaar, niet meer.

Die vrees was gisteravond ongegrond. Van meet af aan was Fish de ster van de avond. Zijn begeleidingsband kundig, maar zelden echt excellerend. Pas in de loop van de opvoering van ´Misplaced´ viel de band echt op. Met Steve Vantsis als oudgediende op bas, Robin Boult op gitaar, Gavin Griffiths achter de drumkit en John Beck op keyboards had Fish echter niet ook zo maar wat mensen om zich heen. Doen vergeten hoe Marillion zou hebben geklonken doen ze niet, maar het stemgeluid van Fish doet bijzonder veel om dat te compenseren. Andersom moet je Steve Hogarth geen´Kayleigh´horen zingen.

Staalkaart

Het concert valt in twee gedeelten te verdelen. Zónder pauze, wat ook wel iets zegt over de herwonnen conditie van de voorman. Het eerste uur worden nummers gespeeld van zijn hele solo carriere, zoals ´Cold day in hell´, ´Family business´, ´The perception of Johnny Punter´ maar ook het nog recente ´Feast of consequences´ van het gelijknamige laatste album uit 2013.

Na een uur kondigt Fish ´Misplaced´ aan en ziet iedereen 30 jaar terug gaan in de tijd en zijn haar weer aangroeien. Het album wordt verrassend goed gebracht en dankzij de herwonnen stem van Fish wordt de 2005/2006 opvoering eigenlijk een achterhaalde exercitie. Als we van deze najaarstour een DVD kunnen krijgen, lever ik zó mijn oude exemplaar in. ´Blind Curve (Perimeter walk/Treshold)´ dit keer vergezeld van een fles water, en niet van een fles wijn zoals 10 jaar geleden.

Na bijna 2 uur is het dan bijna ten einde. De man is nog steeds zeer bij krachte en met hetzelfde volume, wordt ´Market square heroes´ ingezet.

Een wat rustig maar dankbaar dinsdagavondpubliek in zijn  geliefde Boerderij uitermate tevreden achterlatend. Na een zekere wederopstanding in 2007 met het conceptuele ´Dark star´, de DVD´s die tussenuit uitgebracht werden naar aanleiding van die tour, een unplugged tour in 2011 die zeer goed ontvangen werd en het laatste – ook conceptuele – album´Feast of consequences´ mogen we zeggen dat de man zichzelf gedurende de laatste decade dan eindelijk in ere hersteld heeft. En dat is een heel prettige constatering.

Dat we hem anno 2015 nog eens zo zouden meemaken. Weliswaar na een fikse massage van zijn rug en injectie tegen de pijnen in zijn rug, die hem parten spelen. Ook dát.

Concertrecensie: Thomas Kamphuis

Zie beelden:

https://www.youtube.com/watch?v=RIu2tvGFosw

Farewell to Childhood tour, Fish – the Company, De Boerderij, Zoetermeer, 3-11-2015. Op 4 november 2015 was er een tweede (uitverkocht) concert van Fish in De Boerderij.

Foto’s: Cultuurpodium De Boerderij in Zoetermeer