STAL.

Formatie komt met nieuw album.

STAL. Een woord dat in veel talen “staal” betekent. Pierre-Marie Maulini heeft zijn band zo genoemd om de koudheid van machines en het moderne leven te symboliseren. Toch zegt hij in zijn biografie harmonieuze, verlichte en een beetje opvrolijkende muziek te maken.

Door Imre Himmelbauer

Als je luistert naar de muziek de de band maakt, is vooral dat laatste eigenlijk een vreemde doelstelling. De tracks van het album Young Hearts is namelijk totaal niet vrolijk, eerder dromerig en een tikkeltje psychedelisch.

Hoe zit het dan met het niveau van de muziek? Dat is bijzonder wisselvallig. De meeste nummers zijn eigenlijk middelmatig. STAL doet in deze songs goede en slechte dingen. Gone heeft bijvoorbeeld een heel aanstekelijke beat, maar de hoge kopstem die Maulini ten gehore brengt valt daarbij volledig uit de toon.

Bij de track Young Hearts is het eigenlijk precies omgekeerd: de zang is erg goed en harmonisch, maar met name de percussie raakt totaal de verkeerde snaar met een chaotische en weinig indrukwekkende partij. Ook de gitaar is niet op zijn best.

STAL laat gelukkig ook een paar keer hele goede dingen zien. The City Our Souls heeft bijvoorbeeld een mooie mix van rustige stukken, waar Maulini met de tekst echt een verhaal vertelt, en wat meer bombastische refreinen,waar de melodie meer centraal staat. Het contrast hiertussen levert een spannende en interessante track en doet denken aan bijvoorbeeld U2.

Supernova Fate is een soortgelijk nummer dat afwisselt tussen bombastische refreinen en meer ingetogen coupletten, maar doordat deze song veel meer een technosound heeft levert ook zij een unieke bijdrage aan dit album. Wederom een zeer geslaagd stukje muziek.

Jammer genoeg zakt Maulini geheel door de ondergrens met het nummer Great Lakes Shipwrecks, een instrumentaal nummer. Dat op zich is al gewaagd genoeg, maar deze track heeft een wederom chaotische sound en een melodie die lang hetzelfde blijft en weinig spannend is. Verreweg het slechtste nummer van het album.

Al met al is het album van STAL gewoon middelmatig. De meeste nummers zijn heus niet oorverdovend, maar simpelweg te slecht uitgewerkt om te boeien.

Beoordeling: 2,5 sterren**1/2