Ronald Snijders

Ronald Snijders The Nelson & Djosa Sessions verschijnt 20 mei.

Op 20 mei verschijnt het album The Nelson & Djosa Sessions van fluitist Ronald Snijders en producers duo Nelson & Djosa (Niels Nieuborg en Jasper Cremers). Het album bestaat uit negen nummers die in verschillende sessies zijn opgenomen met gastmuzikanten uit Colombia, Mali, de VS, Israël, Nigeria, Brazilië en Engeland. The Nelson & Djosa Sessions komt uit op V2 Records, het vinyl wordt in samenwerking met Rush Hour internationaal gedistribueerd.

Ronald Snijders wordt alom gezien als een van de beste fluitisten van Nederland. Met als leidraad zijn Surinaamse roots en invloeden uit de jazz, soul, Afrikaanse, Braziliaanse en Zuid-Amerikaanse muziek verwerkt hij zijn afkomst op geheel eigen wijze. Zijn muziek inspireerde vele Surinaamse creatievelingen om een andere muzikale weg in te slaan en soms zelfs naar Amsterdam te verhuizen om onderdeel uit te maken van de scène die in de jaren ’70 in de hoofdstad ontstond en waarvan Snijders een van de absolute vaandeldragers was.

Zijn eerste vijf albums zijn inmiddels collector’s items geworden, die wereldwijd worden gezocht via internet en de platenwinkels, maar slechts zeer zelden worden gevonden. Een gegeven wat voor Nelson & Djosa de directe aanleiding was om dit album te maken. “We wilden zijn eerste vijf platen, die muziek, die nauwelijks meer te krijgen is op internet of in de platenzaak, opnieuw onder de aandacht brengen op een andere manier, een manier die Ronald in een internationaal daglicht stelt, daar waar hij thuis hoort en zich kan meten met zijn soortgenoten. Zijn muziek en zijn verhaal inspireerden ons om een reeks studiosessies op te zetten, zonder op dat moment een volledig omschreven koers te volgen, met als enige doel deze unieke muziek uit de jaren 70 en 80 in een nieuw, internationaal en hoogstaand jasje te steken en onder de aandacht te brengen, door Ronald samen te brengen met de top uit de jazz en wereldmuziek.”

Met Snijders als muzikaal leider werd hij in sessies van twee tot drie uur samengebracht met muzikanten als Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, Azymuth, Avishai Cohen, Edmar Castaneda, Jamire Williams, Dwight Trible, Orlando Julius & The Heliocentrics en Ed Motta. Nelson & Djosa fungeerden als producers en co-arrangeurs. Zo werden negen nieuwe versies gecreëerd van bijna verloren gewaande klassiekers. Ronalds muziek vertaald naar het nu door de ogen van Nelson & Djosa.

Puur uit interesse voor de muziek en de artiesten zijn de opnamesessies vastgelegd op film. Dit heeft geleid tot de documentaire Easy Man die tegelijk met het album uitkomt en een heel mooi beeld geeft van de carrière en het oeuvre van Ronald Snijders. Beelden van de opnamen worden afgewisseld met interviews met Jörgen Raymann, Kees de Koning, Co de Kloet, Antal Heitlager (Rush Hour), Ed Motta, Joe Davis (manager Azymuth), Frankie Douglas en Eddy Veldman (beiden collega’s en generatiegenoten).