The Kills

Nieuw album verschijnt 3 juni.

The Kills bestaat anderhalf decennium en bracht in die periode vier albums uit. Vier zeer verschillende werken, maar altijd herkenbaar door dat typische geluid van The Kills: bezeten, rusteloos, roekeloos, soms angstaanjagend, vaak sexy en niet zelden met een knipoog. Ash & Ice is de opvolger van het veel geprezen Blood Pressures uit 2011. Dat het vijf jaar heeft geduurd voordat het nieuwe album tot stand kwam, is voor een deel te wijten aan de vijf operaties die Jamie Hince aan zijn hand moest ondergaan en, door door een permanente beschadiging aan zijn vinger, opnieuw gitaar moest leren spelen.

In tegenstelling tot eerdere albums, die grotendeels zijn geschreven en opgenomen in de Key Club Studio in Benton Harbor, Michigan, vond het grootste deel van de opnames voor Ash & Ice plaats in een huurhuis in LA en de wereldberoemde Electric Lady Studios in NYC. Het album werd geproduceerd door Jamie Hince met John O’Mahony (Metric, The Cribs) en gemixt door Tom Elmhirst (Adele, Arcade Fire, Amy Winehouse) en Tchad Blake (Black Keys, Arctic Monkeys).

Het was tijdens zijn herstel van een operatie dat Hince voor het eerst begon met de schetsen van wat de nummers voor het album zouden worden. Ter inspiratie boekte hij een reis op de roemruchte Trans-Siberian Express. Alison Mosshart, nu woonachtig in Nashville, TN, schreef haar meest po√ętische en openhartige teksten tot nu toe. Verhalend over het gevaarlijke terrein tussen romantische obsessie en onbeantwoorde liefde. Waar op vorige albums de nummers een wat koele, emotieloze soberheid hadden, die vaak werden uitgespuugd in woede, zijn de dertien nummers op Ash & Ice meer ingetogen en emotioneel geladen, maar nog steeds vol vuur.

Op zondag 1 mei speelt The Kills een pre-release show in de Melkweg in Amsterdam.