Black Oak

Frontmannen I Am Oak en The Black Atlantic starten nieuwe band.

black

De singer-songwriters Geert van der Velde (The Black Atlantic) en Thijs Kuijken (I Am Oak) hebben besloten de handen ineen te slaan. Dat levert een verrassende combinatie op. De muziek van Black Oak is een mooie samensmelting is tussen I Am Oak’s melancholische folk en het kenmerkende gevoel voor melodie van The Black Atlantic. Zelfs de bandnaam is een symbiose tussen de andere bands van de heren: The Black Atlantic + I Am Oak = Black Oak. In 2015 begon het duo aan zijn debuutalbum Equinox, dat op 13 mei verschijnt.  Voorafgaand aan het album verschijnt The Grain, de eerste single.

Equinox staat voor het moment waarop de lengte van de dag en nacht exact gelijk aan elkaar zijn. Het complete album is geïnspireerd op de evenwichtige balans tussen dag en nacht, zwaar en licht, het contrast tussen de karakters van de songschrijvers. De nachtelijke sferen van I Am Oak’s folk versmelten met de open, opgewekte klank van The Black Atlantic. Gebalanceerd, maar soms juist ook contrasterend. Het is echter de magische combinatie van de twee uitgesproken stemmen die samengaan in de beste traditie van acts als Bon Iver, Fleet Foxes of Crosby, Stills, Nash and Young.

Black Oak
Black Oak is de band gevormd rondom de singer-songwriters Geert van der Velde (The Black Atlantic) en Thijs Kuijken (I Am Oak). Black Oak bestond hypothetisch al jaren, als een een combinatie van beide bandnamen. “We maakten al jaren de grap tegen elkaar dat we met onze “supergroep” Black Oak op tour zouden moeten gaan”, legt Van der Velde uit. Maar, het was pas in 2014 dat beide songwriters samen muziek gingen schrijven. Het resultaat was de The Black Atlantic/I Am Oak split EP Black Oak. Hierop stonden onder andere twee nieuwe gezamenlijke nummers. “Onze schrijfsessies zijn heel intuitief”, vertelt Kuijken. “Geef ons een paar uur tijd en er ligt een nieuw nummer in ruwe vorm klaar”, vult van der Velde aan. Na het uitbrengen van de split EP en een gezamenlijke tour door Duitsland en Zwitserland in 2014 bleven de heren schrijven. Inmiddels is Black Oak een volwaardige band, verscheen in oktober 2015 de EP Gallop en verschijnt op 13 mei 2016 het debuutalbum Equinox.

Tourdata
Black Oak speelt komende maanden veelvuldig. 13/04: St. Michael Kirche – Keulen (D), 14/04: Mojo Jazz Cafe – Hamburg (D), 15/04: Lidolino – Berlijn (D), 16/04: Phillipuskirche – Leipzig (D), 17/04: Pension Schmidt – Munster (D), 08/05: Kloveniersdoelen – Middelburg, 13-05: Asteriks – Leeuwarden, 15/05: Oben Air – Zell Am Mosel (D), 20/05: Mezz – Breda, 22/05: Catharinakapel – Harderwijk, 28/05: Pauluskerk – Tilburg (i.s.m. 013), 02/06: Brakke Grond – Amsterdam, 25/06: Naked Song Festival – Eindhoven.

Vanaf september staan langere tours in o.a. Duitsland en Nederland gepland.