Mumford & Sons

Nieuwe EP verschijnt 17 juni.

© Rob Herstel – Mumford & Sons

Mumford & Sons heeft samen met Baaba Maal, The Very Best en Beatenberg nieuw materiaal opgenomen dat onder de titel Johannesburg op 17 juni wordt uitgebracht. De nummers zijn in februari van dit jaar in twee opeenvolgende 24 uurs sessies opgenomen in Studio 2 en het auditorium van de South African Broadcasting Corporation in Johannesburg en zijn geproduceerd door Mumford & Sons en Johan Hugo, het muzikale brein van The Very Best. De leadtrack There Will Be Time werd eind januari alleen in Zuid-Afrika uitgebracht en kwam daar direct op de eerste plek terecht. There Will Be Time is vanaf vandaag ook in de rest van de wereld verkrijgbaar.
Aan het begin van dit jaar ondernam Mumford & Sons een historische tournee door Zuid-Afrika. Anders dan de meeste bands deed het viertal het continent niet aan als onderdeel van een wereldtournee, maar verbleef er voor een langere periode. Het rondreizende festival van Mumford & Sons, The Gentlemen of the Road Stopovers, strijkt niet zomaar ergens neer. Het moet altijd bijzonder zijn en daarom werden in Zuid-Afrika eerst een paar shows gepland, om het water te testen zogezegd. De kaarten gingen in de verkoop en waren binnen een mum van tijd allemaal weg.

Er werden exta optredens toegevoegd in Cape Town, Durban en Pretoria en ook die verkochten razendsnel uit. In totaal 85.000 kaarten voor zes enorme outdoor shows. Het moesten magische avonden worden en dus nodigde Mumford & Sons een aantal speciale gasten uit: Baaba Maal, The Very Best en Beatenberg.
Er werd ook een studio geboekt in Johannesburg. Geen conventionele opnamestudio welteverstaan. Dat zou te makkelijk zijn. De South African Broadcasting Corporation bleek een kamer te hebben. Twee eigenlijk. Letterlijk twee kamers. Een paar gangen verderop om de hoek. Maar het was een magnifiek gebouw met veel hout en eindeloze gangen die leidden naar nog meer gangen.

Het had iets brutalistisch. Het had  vibe. Johannesburg opent met There Will Be Time. Een teder, maar terughoudend en zeer een herkenbaar Mumford & Sons liedje dat in combinatie met de vocalen en band van Baaba Maal iets buitenwerelds heeft opgeleverd. Toen de muzikanten het in Pretoria samen ten gehore brachten, raasde er een enorme storm over, maar in de regen omarmden de mensen uit Pretoria en omliggende dorpen het liedje en het moment. Als je Johannesburg  gaat luisteren, beeld je dan de absolute chaos van die prachtige studio in met muzikanten die als hecht collectief werken met een team van engineers onder leiding van producer en mixer Dan Grech-Marguer en assistenten die grotendeels bestonden uit studenten van het nabij gelegen Academy of Sound Engineering.

Foto’s: Rob Herstel